PRZEPIS: PIECZONA KARKÓWKA Z DZIKA Z MODRĄ KAPUSTĄ
Pieczona karkówka:
Jedna średniej wielkości karkówka
Marynata:
Łyżeczka kminu
Kilka ziaren jałowca
Liść laurowy
2 łyżki cukru
Łyżka majeranku
Łyżeczka imbiru
Łyżeczka gałki muszkatołowej
2 szklanki czerwonego wina
4 cebule
2 marchewki
2 kwaśne jabłka
1 seler mały
Szpagat
Smalec do smażenia
Wszystkie przyprawy marynaty zmiksj na jednolitą masę i natrzyj nimi mięso.
Mięso przełóż do naczynia. Zalej czerwonym winym i wstaw do lodówki na 3 dni.
Mięso zwiąż szpagatem aby było zwarte i jednakowej grubości w każdym odcinku.
Obsmaż na smalcu i przełóż do brytfanki. Warzywa oraz jabłko pokrój na mniejsze kawałki i przesmaż na smalcu, na patelni po smażeniu karkówki. Wszystko wrzuć do brytfanki i piecz w 180 przez 2h - 3h do momentu, aż mięśo będzie miękkie.
Modra kapusta z żurawiną:
Pół główki czerwonej kapusty
2 łyżki smalcu
4 łyżki cukru
50 ml octu jabłkowego
2 łyżki mąki ziemniaczanej do zagęszczenia
2 łyżki cuszonej żurawiny
sok z pomarańczy.
Kapustę pokrój drobno, posób i lekko wygnieć. Następnie przesmaż ją na smalcu.
Kapustę posyp cukrem. Dolej octu jabłkowego. Kapustę podduś ok 20 minut. Na koniec posyp kapustę mąką ziemniaczaną i wymieszaj.