Pieczona karkówka z dzika z modrą kapustą

pieczona karkówka
pieczona karkówka

PRZEPIS: PIECZONA KARKÓWKA Z DZIKA Z MODRĄ KAPUSTĄ

Pieczona karkówka:

Jedna średniej wielkości karkówka

Marynata:

Łyżeczka kminu

Kilka ziaren jałowca

Liść laurowy

2 łyżki cukru

Łyżka majeranku

Łyżeczka imbiru

Łyżeczka gałki muszkatołowej

2 szklanki czerwonego wina

4 cebule

2 marchewki

2 kwaśne jabłka

1 seler mały

Szpagat

Smalec do smażenia

Wszystkie przyprawy marynaty zmiksj na jednolitą masę i natrzyj nimi mięso.

Mięso przełóż do naczynia. Zalej czerwonym winym i wstaw do lodówki na 3 dni.

Mięso zwiąż szpagatem aby było zwarte i jednakowej grubości w każdym odcinku.

Obsmaż na smalcu i przełóż do brytfanki. Warzywa oraz jabłko pokrój na mniejsze kawałki i przesmaż na smalcu, na patelni po smażeniu karkówki. Wszystko wrzuć do brytfanki i piecz w 180 przez 2h - 3h do momentu, aż mięśo będzie miękkie.

Modra kapusta z żurawiną:

Pół główki czerwonej kapusty

2 łyżki smalcu

4 łyżki cukru

50 ml octu jabłkowego

2 łyżki mąki ziemniaczanej do zagęszczenia

2 łyżki cuszonej żurawiny

sok z pomarańczy.

Kapustę pokrój drobno, posób i lekko wygnieć. Następnie przesmaż ją na smalcu.

Kapustę posyp cukrem. Dolej octu jabłkowego. Kapustę podduś ok 20 minut. Na koniec posyp kapustę mąką ziemniaczaną i wymieszaj.

podziel się: