Kaczka
Marynata i glazura:
Skórka z 2 pomarańczy
Pół szklanki soku z pomarańczy
Łyżka jasnego sosu sojowego
3 łyżki miodu wielokwiatowego
Łyżka suszonej kolendry
Kawałek startego imbiru
Papryczka chilli pokrojona w krążki
3 ząbki czosnku
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3 kwaśne jabłka do faszerowania
wykałaczki do zamknięcia kaczki
Sałatka:
3 łodygi selera naciowego pokrojonego w talarki
1 kwaśne jabłko pokrojone w cienkie paski
Natka selera naciowego
Garść orzechów włoskich
Sos:
3 łyżki kwaśnej śmietany
3 łyżki słodkiej śmietany
3 łyżki soku z cytryny
Łyżka posiekanej natki selera
Ząbki czosnku zetrzyj i wymieszaj z pozostałymi składnikami. Składniki zagotuj, a jak zgęstnieją zdejmij z ognia i ostudź. Bejcą nasmaruj kaczkę i wstaw do lodówki na noc.
Po upływie czasu piecz kaczkę 2h w 180 stopniach. Co jakiś czas podlewaj sokiem spod kaczki.
Sałatka: selera posiekaj w talarki i wymieszaj z posiekanym jabłkiem oraz pozostałymi składnikami. Podobnie postąp z sosem czyli wymieszaj wszystkie składniki. Sos połącz z sałatką.