składniki:
• Karkówka wołowa w kawałku ( będziemy mielić sami )
• Cebula
• Sól
• Pieprz
• Czosnek 3 ząbki
• Majeranek
• Natka
• Rozmaryn
• Tymianek
• Cytryna
• plastry szynki długo dojrzewającej polskiej do wyłożenia foremki
• pęczek szparagów
Sałatka z pomidorów, cieciorki i sałaty rzymskiej:
• pomidory
• ogórek
• cieciorka - ugotowana
• chili
• limonka
• kolendra
• sałata rzymska/pekińska
Karkówkę kroję na mniejsze kawałki i mięlę. Do mielenia mięsa dodaję również czosnek oraz czosnek w proporcji 1kg mięsa/ 20 dkg dodatków. Do zmielonego mięsa i cebuli dodaję garść majeranku oraz dużą ilość pieprzu oraz trochę świeżego rozmarynu i tymianku. Po wymieszaniu dodaję odrobinę wody. Mięso zbijam w jednolitą całość.
Keksówkę wykładam szynką długodojrzewającą i wykładam na nią mięso mielone. Brytfankę wypełniam do połowy i kilka razy uderzam nią o blat. Następnie na wierzchu kładę kilka szparagów i przykrywam je resztą mięsa, tak aby całkowicie wypełniło keksówkę. Górę pieczeni pokrywam szynką. Wkładam do piekarnika na godzinę w 180 stopniach.
Do pieczeni zrobię sałatkę z pomidorów i cieciorki. Pozostałe szparagi kroję w drobną kostkę i podduszam na maśle. Z ogórka wykrawam pestki i siekam. Kroję papryczkę chilli oraz pomidora – w drobną kostkę. Sałatę rzymską drobno siekam i wrzucam z warzywami do miski. Dorzucam cieciorkę, kolendrę i skrapiam sokiem z limonki. Na koniec warzywa solę i polewam oliwą. Dodaję szparagi z patelni i mieszam.
Pieczeń podaję w towarzystwie sałatki.