Składniki:
Seler 2 szt
Jabłko 2 szt
Pieczarki 400 g
Cebula żółta 200 g
Biały pieprz 1/6 łyżeczki
Olej rzepakowy
Sól
Pajdy chleba
Majeranek
Natka pietruszki
Przygotowanie:
Umyte selery w kawałkach wykładamy na blachę, podlewamy odrobiną wody i solimy, wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180C na 20min. Na patelni usmażyć cebulę, jabłka, dodać pokrojone nóżki pieczarek i smażyć na rumiano. Doprawić majerankiem.
Selera, jabłka, cebulę i pieczarki przełożyć do blendera. Dodać olej ze smażenia pieczarek, biały pieprz i zmiksować. Używać jako pastę do smarowania pieczywa. Udekorować usmażonymi posiekanymi główkami pieczarek z czosnkiem i natką pietruszki
podziel się: