Składniki:
Dynia Hokkaido 1 kg
Orzechy arachidowe 80 g
Nasiona słonecznika 20 g
Tahini 20 ml
Sól morska 1 łyżeczka
Syrop klonowy 30 ml
Cynamon szczypta
Chleb
Olej rzepakowy
Woda
Przygotowanie:
Dynię pokrojoną na cienkie plastry i skropioną olejem rzepakowym piec 25 min w 180 stopniach aż będzie wyraźnie spieczona.
Orzechy arachidowe i nasiona słonecznika prażyć na patelni z solą morską i olejem rzepakowym. Gdy patelnia będzie już gorąca mieszać lekko cały czas aby orzechy się nie przypaliły, gdy będą zrumienione zdjąć z ognia. Orzechy można też wcześniej zrumienić w piecu. Podlać orzechy wodą, aby zmiękły.
Dynię ze skórą przełożyć do malaksera, dodać orzechy i wszystkie pozostałe składniki. Miksować do uzyskania gładkiej masy.
podziel się: