200 g świeżego fileta łososia 1 soczysta limonka 1 pomarańcza 1 cytryna 1 łyżeczka miodu 2 małe szalotki 1 zielona papryczka chilli 2 krople oleju sezamowego garść świeżej kolendry czerwony pieprz do dekoracji 1 łyżka mąki kukurydzianek 50g parmezanu
Przygotowanie
Cytrusy starannie wyszorować i zetrzeć z nich skórkę. Wycisnąć sok z połowy limonki i całej pomarańczy. Chilli i kolendrę posiekać, dodać do soku razem ze skórką z cytrusów i olejem sezamowym. Łososia pokroić w kostkę, starannie pokryć marynatą i odstawić na 2h do lodówki. Parmezan zetrzeć na tarce, wymieszać z mąką. Uformować okrągłe placuszki i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 5-7 minut. Wyjąć i każdy placuszek ułożyć na odwróconym do góry dnem kubku. W ten sposób powstanie parmezanowy koszyczek. Ogórka obrać i pokroić w równa kosteczkę. Szalotkę też pokroić w kosteczkę. Rybę odsączyć z marynaty, wymieszać z ogórkiem i szalotką, ułożyć w parmezanowych miseczkach, posypać pieprzem.