parmezanowe chmurki

parmezanowe chmurki
parmezanowe chmurki
Parmezanowe chmurki

4jajka

kilka plastrów chudego boczku pół pęczka szczypiorku sól, pieprz do smaku 50 g parmezanu pomidory

Oddzielić żółtka od białek, nie uszkadzając przy tym żółtka. Ubić pianę z białek. Boczek drobno pokroić i dodać do ubitych białek. Posiekać szczypiorek i także dodać do piany. Dodać do tego sól, pieprz i delikatnie wymieszać. Do mieszanki z masą zetrzeć parmezan. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć na nim placuszki z piany i zrobić w nich zagłębienie. Wsadzić do piekarnika na 6 minut. Po wyciągnięciu spodów z piekarnika, do zagłębienia w „chmurkach” wrzucić żółtko. Blachę włożyć do piekarnika jeszcze na 3 minuty. Delikatnie przełożyć jajka na półmisek. Udekorować gałązką pomidorów, natką pietruszki, świeżo mielonym pieprzem i odrobiną parmezanu.

podziel się: