Składniki:
Ciasto -
Ziemniaki klasa B 500 g
Mąka pszenna 165 g
Olej rzepakowy 20 ml
Sól 3 g
Woda 250ml
Konfitura -
Morele mrożone lub świeże 400 g
Miód 100 g
Rozmaryn świeże gałązki.
Skórka z cytryny 5 g
Biała czekolada
Olej rzepakowy do smażenia 250 ml
Przygotowanie:
Wydrylowane morele, pokroić na paski, wrzucić do rondla, dodać miód, skórkę z cytryny i dusić 30 min na małym ogniu. Pod koniec dodać gałązki rozmarynu, przykryć i dusić 10 min. Gdy konfitura lekko ostygnie dorzucić kawałki białej czekolady.
Surowe ziemniaki zmiksować blenderem na gładka masę i odcisnąć sok przez ścierkę tetrową.
W garnku zagotować wodę z olejem (dwie łyżki), wyłączyć podgrzewanie, wsypać mąkę i wymieszać energicznie następnie ziemniaki i mieszać energicznie aż nie będzie gródek. Wyrobić łyżką drewnianą gładką gęstą masę. Przełożyć do rękawa cukierniczego i trzymać w cieple.
W rondlu rozgrzać olej rzepakowy do momentu aż przy próbie wrzucenia kawałka ciasta będzie bardzo skwierczał. Na gorący olej wlewać z rękawa ciasto formułując paluchy długości 10 cm.
Odcedzić na ściereczce kuchennej lnianej.
Podawać z konfiturą w kokilce.v