Składniki:
Maliny 1szkl. (owoce świeże lub mrożone)
Jagody 1 szkl.
Borówki 1szkl.
Jogurt gęsty 1op
Kefir 1 małe op.
Mięta świeża garść
Sól i pieprz do smaku
Miód 1 łyżka
Cytryna do smaku
Płatki migdałów do dekoracji
Przygotowanie:
¾ wszystkich owoców rozgniatamy widelcem lub wrzucamy do blendera/malaksera. Część owoców zostawiamy do dekoracji. Do owoców dodajemy jogurt oraz kefir. Miętę siekamy lub rwiemy i dodajemy do pozostałych składników razem z 1 garścią płatków migdałowych. Całość doprawiamy miodem i miksujemy lub mieszamy. Na końcu doprawiamy sokiem z cytryny. Chłodnik podajemy z kostkami ludu/kostkami zamrożonego jogurtu/kostkami lodu z owocami i miętą. Zupę dekorujemy pozostałymi owocami, świeżą miętą, ew. Kolendrą, zestami z cytryny oraz prażonymi migdałami. Ew. Zupę można udekorować dodatkowym „wachlarzem” z awokado i odrobiną twarożku/twarogu.
Kostki lodu z owocami
Do naczynia na kostki lodu wrzuć kolorowe kawałki owoców. Następnie zalej je wodą lub jogurtem i zamroź. Podawaj z chłodnikiem.