owocowy chłodnik

chłodnik owocowy
chłodnik owocowy
chłodnik owocowy

Składniki:

Maliny 1szkl. (owoce świeże lub mrożone)

Jagody 1 szkl.

Borówki 1szkl.

Jogurt gęsty 1op

Kefir 1 małe op.

Mięta świeża garść

Sól i pieprz do smaku

Miód 1 łyżka

Cytryna do smaku

Płatki migdałów do dekoracji

Przygotowanie:

¾ wszystkich owoców rozgniatamy widelcem lub wrzucamy do blendera/malaksera. Część owoców zostawiamy do dekoracji. Do owoców dodajemy jogurt oraz kefir. Miętę siekamy lub rwiemy i dodajemy do pozostałych składników razem z 1 garścią płatków migdałowych. Całość doprawiamy miodem i miksujemy lub mieszamy. Na końcu doprawiamy sokiem z cytryny. Chłodnik podajemy z kostkami ludu/kostkami zamrożonego jogurtu/kostkami lodu z owocami i miętą. Zupę dekorujemy pozostałymi owocami, świeżą miętą, ew. Kolendrą, zestami z cytryny oraz prażonymi migdałami. Ew. Zupę można udekorować dodatkowym „wachlarzem” z awokado i odrobiną twarożku/twarogu.

Kostki lodu z owocami

Do naczynia na kostki lodu wrzuć kolorowe kawałki owoców. Następnie zalej je wodą lub jogurtem i zamroź. Podawaj z chłodnikiem.

podziel się: