składniki:
- Jabłka rajskie 2,5 kg najlepiej o czerwonej barwie bo są zdrowsze.
- Syrop z agawy 200 g lub cukier brązowy trzcinowy
- Woda przegotowana lub mineralna 2l
- Ścierka tetrowa
- Sznurek
- Słoik 5 l
- Gałązka sosny
przygotowanie:
Do zrobienia octu można wykorzystać obierki i gniazda nasienne z jabłek, które używa się do zrobienia np: szarotki. Dzięki temu nic się nie marnuje. Ale można też użyć całe jabłka.
Jabłka umyć jeśli są kupione w sklepie, jeśli jest gwarancja, że są ekologiczne wystarczy namoczyć w wodzie i lekko opłukać aby mikroorganizmy pozostały na skórce. Jeśli robiona jest szarlotka można wykorzystać same obierki do octu. Małe rajskie jabłka pokroić na małe kawałki. Obierki i rajskie jabłka przełożyć do słoika 5 l
W wodzie rozpuścić 200 gramów cukru i zalać jabłka pozostawiając ok 5 cm do rantu. Do środka włożyć gałązkę sosny. Jabłka w słoiku obciążyć wyparzonymi deseczkami i kamieniem, aby nie dostawał się tlen. Otwór słoja zatkać kawałkiem tetry i zawiązać sznurem.
Odstawić słoik w ciepłe miejsce na 4 tygodnie.
Gdy zapach octu jest wyraźny przy mieszaniu słoja oznacza, że ocet jest gotowy.
Zawartość słoja przepuścić przez sokowirówkę wolnoobrotową aby wykorzystać też miąższ.