Muffiny jajeczne
składniki:
- szpinak 40 g
- jaja kurze całe 100 g
- Papryka czerwona 130 g
- Pomidor koktajlowy 100 g
- czosnek 6 g
- szczypiorek 10 g
- ser kozi 30 g
- Masło 10 g
- natka pietruszki
przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Szpinak umyć i osuszyć, posiekać. Cukinię oraz ser kozi zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Paprykę pokroić w małą kosteczkę. W misce roztrzepać jajka z dodatkiem czosnku, soli i pieprzu oraz szczypiorku. Dodać szpinak, pomidorki, ser kozi//fetę oraz paprykę, wymieszać widelcem. Cztery kokilki (lub cztery wgłębienia w formie do muffinów) natłuścić oliwą lub masłem, napełnić masą, piec przez 15 minut. Można też użyć silikonowych foremek bez natłuszczania. Przed podaniem udekorować natką pietruszki.
podziel się: