Składniki:
• Mozzarella – najlepiej di bufala
• Szynka parmeńska
• Balsamico
• Oliwa
• Czosnek
• Tymianek / bazylia
Pesto:
• Szklanka orzechów laskowych
• Czosnek
• Sól
• Czosnek niedźwiedzi
• Rukola
• Cytryna
• Olej rydzowy
Duszone pieczarki:
• Cukier brązowy – pół szklanki
• Pieczarki – niewielkie, około 10-12
• Czerwone wino
• Ocet balsamiczny
• Musztarda Dijon
przygotowanie:
Dwa kawałki szynki układam na krzyż. Układam na niej mozzarellę i zawijam ją w szynkę. Mozzarelle kładę na brytfance lub w naczyniu żaroodpornym, dorzucam posiekany czosnek, kilka listków bazylii i kilka gałązek tymianku. Na koniec skrapiam oliwą. Mięso powinno się piec około 10 minut w 220 stopniach.
Do mięsa zrobię pesto z rukoli. Orzechy zalewam wrzątkiem, aby pozbyć się łupiny, a następnie prażę je na suchej patelni. Ząbki czosnku obieram, siekam i ucieram w moździerzu razem z solą. Uprażone orzechy ostudzam i dorzucam do moździerza. Ucieram razem z czosnkiem. Na koniec dorzucam trochę czosnku niedźwiedziego i dodaję garść rukoli. Ubijam moździerzem, a następnie dodaję sok z cytryny i odrobinę oleju rydzowego. Dokładnie solę i jeszcze raz mieszam.
Kolejnym dodatkiem będą duszone pieczarki. Na patelni rozgrzewam cukier i czekam aż się skarmelizuje. Następnie wrzucam na niego pieczarki. Czekam aż trochę zmiękną i zalewam je szklanką czerwonego wina i niewielką ilością octu balsamicznego. Dodaję łyżkę musztardy i jeszcze chwilę podgrzewam, co chwila mieszając. Z piekarnika wyciągam mozzarellę. Układam na talerzu razem z pesto i polewam pieczarkami w sosie.