Mozzarella zapiekana w polskiej szynce długo dojrzewającej / pesto z rukoli, ziół i czosnku niedźwiedziego

Mozzarella zapiekana
Mozzarella zapiekana
Mozzarella zapiekana w polskiej szynce długo dojrzewającej / pesto z rukoli, ziół i czosnku niedźwiedziego

Składniki:

• Mozzarella – najlepiej di bufala

• Szynka parmeńska

• Balsamico

• Oliwa

• Czosnek

• Tymianek / bazylia

Pesto:

• Szklanka orzechów laskowych

• Czosnek

• Sól

• Czosnek niedźwiedzi

• Rukola

• Cytryna

• Olej rydzowy

Duszone pieczarki:

• Cukier brązowy – pół szklanki

• Pieczarki – niewielkie, około 10-12

• Czerwone wino

• Ocet balsamiczny

• Musztarda Dijon

przygotowanie:

Dwa kawałki szynki układam na krzyż. Układam na niej mozzarellę i zawijam ją w szynkę. Mozzarelle kładę na brytfance lub w naczyniu żaroodpornym, dorzucam posiekany czosnek, kilka listków bazylii i kilka gałązek tymianku. Na koniec skrapiam oliwą. Mięso powinno się piec około 10 minut w 220 stopniach.

Do mięsa zrobię pesto z rukoli. Orzechy zalewam wrzątkiem, aby pozbyć się łupiny, a następnie prażę je na suchej patelni. Ząbki czosnku obieram, siekam i ucieram w moździerzu razem z solą. Uprażone orzechy ostudzam i dorzucam do moździerza. Ucieram razem z czosnkiem. Na koniec dorzucam trochę czosnku niedźwiedziego i dodaję garść rukoli. Ubijam moździerzem, a następnie dodaję sok z cytryny i odrobinę oleju rydzowego. Dokładnie solę i jeszcze raz mieszam.

Kolejnym dodatkiem będą duszone pieczarki. Na patelni rozgrzewam cukier i czekam aż się skarmelizuje. Następnie wrzucam na niego pieczarki. Czekam aż trochę zmiękną i zalewam je szklanką czerwonego wina i niewielką ilością octu balsamicznego. Dodaję łyżkę musztardy i jeszcze chwilę podgrzewam, co chwila mieszając. Z piekarnika wyciągam mozzarellę. Układam na talerzu razem z pesto i polewam pieczarkami w sosie.

podziel się: