Młode rzodkiewki i szpinak zapiekane z gorgonzollą i Polskim cydrem
- Rzodkiewki
- Cebula dymka
- Szpinak
- Oliwa
- Sól
- Oliwa
- Czosnek
- Cydr
- Pajda chleba
- Masło
- Tymianek
Sos gorgonzolla:
- Śmietana
- Ser Gorgonzolla
Odciąć nać od rzodkiewek i dymki pozostawiając kawałek łodygi, namoczyć w misce łodygi i rzodkiewki i dobrze umyć pod bierzącą wodą. Szpinak oczyścić ze zdrewniałych łodyg i umyć. W rondlu zagrzać smietanę i rozpuścić w niej ser Gorgonzolla. Na blasze ułożyć warzywa skropic oliwą i opruszyć solą po czym wstawić do pieca na 20 min w 180 stopniach. Na patelni rozgrzać oliwę z czosnkiem i od razu wrzucić liście szpinaku, wymieszać podlać cydrem i posolić. Zalać sosem z Gorgonzolli. Wyjąć warzywa z pieca i polać sosem. Całość polać cydrem i wstawić do pieca na 20 min. W tym czasie ukroić pajdy chleba, na patelni rozgrzać masło z tymiankiem i na małym ogniu smażyc pajdy. Na desce z pergaminem rozłożyć pajdy i na nich zawartość warzyw z pieca. Udekorować kwiatami i plasterkami cienko krojonej rzodkwi.