Młode marchewki z musem brokułowym z orzechami laskowymi i chrupką dymką w mące

Młode marchewki z musem brokułowym z orzechami laskowymi i chrupką dymką w mące
Młode marchewki z musem brokułowym z orzechami laskowymi i chrupką dymką w mące
Młode marchewki z musem brokułowym z orzechami laskowymi i chrupką dymką w mące

Składniki:

Warzywa

  • Marchewki młode małe z nacią różne kolory 500 g
  • Czosnek 1 główka
  • Tymianek 6 gałązek
  • Sól wędzona 1 g
  • Oliwa z oliwek 40 ml

Mus

  • Orzechy laskowe 100 g upieczone i namaczane w misce
  • Brokuł 300g
  • Czosnek 1 ząbek
  • Oliwa z oliwek 30 ml
  • Kolendra pęczek
  • Liście bazyli
  • Papryka chilli suszona 1 szt
  • Sok z cytryny 40 ml
  • Miód 1 łyżeczka
  • Sól 3 g

Smażone chrupkie cebule

  • Cebula dymka 1 pęczek
  • Mąka pszenna 40 g
  • Sól 1 g
  • Kolendra mielona
  • Olej do smażenia rzepakowy 100 ml

przygotowanie:

Marchewki nie obrane przekroić wzdłuż, przełożyć do żaroodpornego naczynia, polać oliwą, posolić, posiekany czosnek, liście tymianku. Wstawić na 30 min do pieca rozgrzanego na 180 stopni.

Brokuł pokrojony na mniejsze kawałki ugotować na parze 5 min.

Do blendera przełożyć wszystkie składniki na końcu dodać namoczone orzechy i zmiksować na gładka masę.

Dymkę pokroić w cienkie pióro. Posolić, obtoczyć w mące z odrobiną pieprzu i mielonej kolendry, smażyć na rozgrzanym oleju aż się zrumienią.

Na talerzu ułożyć mus brokułowy, na nim marchewki z ogonkami, polać oliwą z pieczenia i obsypać chrupką dymką.

podziel się: