marchewkowe taco
2 szklanki startej marchewki,
1/2 szklanki tartego parmezanu
2 jajka
3 łyżki mąki owsianej
1⁄2 startego świeżego imbiru
Dodatki
1 awokado,
garść liści szpinaku,
kawałek czerwonej kapusty
limonka
oliwa z oliwek,
sól, pieprz,
szczypta chilli
Przygotowanie:
Marchewkę zetrzeć na tarce o cienkich oczkach. Odcisnąć ją bardzo dokładnie, aby masa była możliwie sucha. Zetrzeć ser na tarce o drobnych oczkach, dodać otarty imbir, jajka, mąkę i dokładnie wymieszać. Powinna powstać plastyczna masa. Uformować kulki, ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i rozwałkować na okrągłe , cienkie placuszki. Placuszki piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 15 minut, aż do zarumienienia boków. Delikatnie zdjąć tacos z blaszki i wypełnić farszem.
Przygotowanie farszu:
Awokado obrać, dodać bardzo drobno posiekaną cebulę, szczyptę chilii, sól, pieprz oraz sok z limonki. Wymieszaj całość i napełnij taco. Dodaj poszatkowaną kapustę, sałaty i pokrojone pomidorki koktajlowe.
Początek formularza
Dół formularza