Makaron orecchiette z piersią z kurczaka:
- 2 średnie piersi z kurczaka
- 500 gr ugotowanego orecchiette
- Kawałek pikantnej kiełbasy chorizo ok. 10 gramów
- 4 ząbki czosnku
- 8 pomidorów malinowych
- 25 ml octu jabłkowego
- 6 łyżek oliwy
- łyżka cukru brązowego
- Sól, pieprz
- oliwa do smażenia ( rafinowana )
Ząbki czosnku zetrzyj do miski, dodaj obrane ze skóry i posiekane pomidory, ocet, oliwę, cukier. Dopraw solą i pieprzem. Na patelni w 2 łyżkach oliwy podsmaż pokrojoną w kostkę kiełbasę chorizo. Gdy kiełbasa zacznie się przyrumieniać dodaj pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka. Mięso posól. Do ściętego kurczaka dodaj posiekane pomidory. Ugotowany makaron z odrobiną wody z gotowania makaronu dodaj do sosu. Lekko przemieszaj. Na koniec dorzuć kilka listów posiekanej bazylii.
Sałata maślana:
- sałata maślana
- sok z cytryny
- ząbek czosnku
- 6 łyżek oliwy
- 4 gałązki świeżego koperku
- sól, pieprz
- 1/4 szkl maślanki
Sałatę umyj i porwij. W misce wymieszaj czosnek z sokiem z cytryny i dolej oliwy. Gdy oliwa z cytryną się połączy dolej maślanki. Całość dopraw solą i posiekanym koperkiem.
Sałatę polewaj sosem przed samym podaniem.