Leczo warzywne

Leczo warzywne
Leczo warzywne

Leczo warzywne

składniki:

• 1 ząbek czosnku

• 1 cebula (np. cukrowa)

• 1/3 papryczki chili

• 1 łyżka oleju rzepakowego

• 2 papryki (mogą być różne kolory)

• 1 mała lub średnia cukinia

• 1 mały bakłażan

• 2 pomidory

• 250 g domowego przecieru pomidorowego lub gotowej passaty w butelce

• 1/2 łyżeczki papryki w proszku

• 1 łyżeczka suszonego oregano

  • około 1/2 łyżeczki soli morskiej i świeżo zmielony pieprzu
    • nasiona sezamu nieprażonego

      przygotowanie:

      Czosnek obrać i pokroić w drobną kosteczkę. Cebulę pokroić w kostkę. Na dużą wysoką patelnię lub do dużego garnka wlać 1 łyżkę oleju, włożyć czosnek i podgrzewać przez kilkanaście sekund, dodać cebulę oraz papryczkę chili w całości. Smażyć przez około 5 minut na umiarkowanym ogniu co chwilę mieszając aż cebula się zeszkli.Dodać paprykę oczyszczoną z nasion i pokrojoną w kosteczkę. Zwiększyć ogień (podczas dodawania kolejnych warzyw ogień musi być dość wysoki), dodać pokrojoną cukinię oraz pokrojonego w kosteczkę bakłażana i smażyć przez 2 minuty. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, wyciąć szypułki, usunąć pestki. Pokroić w kostkę i razem z sokiem wrzucić do warzyw. Smażyć przez około 10 - 12 minut, od czasu do czasu warzywa przemieszać, w międzyczasie doprawić solą i pieprzem. Dodać passatę pomidorową, czerwoną paprykę w proszku oraz suszone oregano, gotować przez około 5 minut, od czasu do czasu zamieszać. Gdyby leczo było za gęste rozcieńczamy je gorącą wodą lub bulionem. Na talerzu posypać sezamem

      podziel się: