Leczo warzywne
składniki:
• 1 ząbek czosnku
• 1 cebula (np. cukrowa)
• 1/3 papryczki chili
• 1 łyżka oleju rzepakowego
• 2 papryki (mogą być różne kolory)
• 1 mała lub średnia cukinia
• 1 mały bakłażan
• 2 pomidory
• 250 g domowego przecieru pomidorowego lub gotowej passaty w butelce
• 1/2 łyżeczki papryki w proszku
• 1 łyżeczka suszonego oregano
- około 1/2 łyżeczki soli morskiej i świeżo zmielony pieprzu
- nasiona sezamu nieprażonego
przygotowanie:
Czosnek obrać i pokroić w drobną kosteczkę. Cebulę pokroić w kostkę. Na dużą wysoką patelnię lub do dużego garnka wlać 1 łyżkę oleju, włożyć czosnek i podgrzewać przez kilkanaście sekund, dodać cebulę oraz papryczkę chili w całości. Smażyć przez około 5 minut na umiarkowanym ogniu co chwilę mieszając aż cebula się zeszkli.Dodać paprykę oczyszczoną z nasion i pokrojoną w kosteczkę. Zwiększyć ogień (podczas dodawania kolejnych warzyw ogień musi być dość wysoki), dodać pokrojoną cukinię oraz pokrojonego w kosteczkę bakłażana i smażyć przez 2 minuty. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, wyciąć szypułki, usunąć pestki. Pokroić w kostkę i razem z sokiem wrzucić do warzyw. Smażyć przez około 10 - 12 minut, od czasu do czasu warzywa przemieszać, w międzyczasie doprawić solą i pieprzem. Dodać passatę pomidorową, czerwoną paprykę w proszku oraz suszone oregano, gotować przez około 5 minut, od czasu do czasu zamieszać. Gdyby leczo było za gęste rozcieńczamy je gorącą wodą lub bulionem. Na talerzu posypać sezamem