Składniki:
4 duże jajka, białka i żółtka oddzielnie
3/4 szklanki drobnego cukru
pół szklanki oleju rzepakowego (125 ml)
1,5 szklanki mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
500 g mrożonych truskawek lub innych owoców
cukier puder do oprószenia
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Do misy miksera wbijamy białka i ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier - łyżka po łyżce, cały czas ubijając. Dodajemy żółtka i miksujemy do połączenia. Do miksowanej masy wlewamy olej, cały czas mieszając. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i mieszamy szpatułką do połączenia. Formę o średnicy 23 - 25 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy do niej ciasto. Na górę wykładamy owoce, wciskając je lekko do środka. Pieczemy w temperaturze 175ºC przez około 1 godzinę. Wystudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.