Kurczak z warzywami i kaszą bulgur

kurczak z warzywami i kaszą bulgur
kurczak z warzywami i kaszą bulgur

KURCZAK Z WARZYWAMI I KASZĄ BULGUR Z SAŁATKĄ Z OGÓRKÓW

Kurczak z warzywami i kaszą bulgur:

  • 2 nóżki z kurczaka
    • 2 skrzydełka z kurczaka
      • Mix przypraw po łyżeczce: kmin rzymski, kolendra, cynamon, papryka słodka, pieprz czarny
        • Łyżka soli
          • 3 łyżki suszonych moreli namoczonych przez noc w szklance wrzątku.
            • 3 łyżki rodzynek
              • Garść zielonych oliwek najlepiej dużych z pestkami
                • 1,5 szklanki kaszy bulgur
                  • Ćwierć szklanki soku z cytryny
                    • Świeża kolendra
                      • 1 czerwona papryka
                        • Garść migdałów
                          • 1,5 szkl. wody

                            Garnek rzymski namocz w wodzie według instrukcji. Kawałki kurczaka natrzyj suchymi przyprawami i odstaw. W garnku rzymskim na dnie wymieszaj kaszę z sokiem z cytryny, rodzynkami i posiekanymi morelami. Na kaszy ułóż części kurczaka a na nich rozrzuć oliwki, posiekaną paprykę i migdały. Zalej całość wodą do 3/4 garnka ( ok.1,5 szkl. ) Garnek wstaw do zimnego piekarnika. Piecz w 180 stopniach przez max. 2 godziny. Jeżeli nie macie garnka rzymskiego możecie wykorzystać brytfankę.

                            Sałatka z ogórków:

                            • 2 ogórki
                              • Jogurt bałkański
                                • Sok z 1/2 limonki
                                  • 3-4 listki świeżej mięty
                                    • świeża kolendra według uznania

                                      Ogórki przekrój wzdłuż, pozbaw pestek i pokrój w półksiężyce. Przełóż do miski, posól i skrop sokiem z limonki. Dodaj świeże posiekane zioła i jogurt. Całość wymieszaj.

                                      podziel się: