Kurczak z warzywami i kaszą bulgur

kurczak z warzywami i kaszą bulgur
kurczak z warzywami i kaszą bulgur

KURCZAK Z WARZYWAMI I KASZĄ BULGUR Z SAŁATKĄ Z OGÓRKÓW

Kurczak z warzywami i kaszą bulgur:

  • 2 nóżki z kurczaka
  • 2 skrzydełka z kurczaka
  • Mix przypraw po łyżeczce: kmin rzymski, kolendra, cynamon, papryka słodka, pieprz czarny
  • Łyżka soli
  • 3 łyżki suszonych moreli namoczonych przez noc w szklance wrzątku.
  • 3 łyżki rodzynek
  • Garść zielonych oliwek najlepiej dużych z pestkami
  • 1,5 szklanki kaszy bulgur
  • Ćwierć szklanki soku z cytryny
  • Świeża kolendra
  • 1 czerwona papryka
  • Garść migdałów
  • 1,5 szkl. wody

Garnek rzymski namocz w wodzie według instrukcji. Kawałki kurczaka natrzyj suchymi przyprawami i odstaw. W garnku rzymskim na dnie wymieszaj kaszę z sokiem z cytryny, rodzynkami i posiekanymi morelami. Na kaszy ułóż części kurczaka a na nich rozrzuć oliwki, posiekaną paprykę i migdały. Zalej całość wodą do 3/4 garnka ( ok.1,5 szkl. ) Garnek wstaw do zimnego piekarnika. Piecz w 180 stopniach przez max. 2 godziny. Jeżeli nie macie garnka rzymskiego możecie wykorzystać brytfankę.

Sałatka z ogórków:

  • 2 ogórki
  • Jogurt bałkański
  • Sok z 1/2 limonki
  • 3-4 listki świeżej mięty
  • świeża kolendra według uznania

Ogórki przekrój wzdłuż, pozbaw pestek i pokrój w półksiężyce. Przełóż do miski, posól i skrop sokiem z limonki. Dodaj świeże posiekane zioła i jogurt. Całość wymieszaj.

podziel się: