KURCZAK Z WARZYWAMI I KASZĄ BULGUR Z SAŁATKĄ Z OGÓRKÓW
Kurczak z warzywami i kaszą bulgur:
- 2 nóżki z kurczaka
- 2 skrzydełka z kurczaka
- Mix przypraw po łyżeczce: kmin rzymski, kolendra, cynamon, papryka słodka, pieprz czarny
- Łyżka soli
- 3 łyżki suszonych moreli namoczonych przez noc w szklance wrzątku.
- 3 łyżki rodzynek
- Garść zielonych oliwek najlepiej dużych z pestkami
- 1,5 szklanki kaszy bulgur
- Ćwierć szklanki soku z cytryny
- Świeża kolendra
- 1 czerwona papryka
- Garść migdałów
- 1,5 szkl. wody
Garnek rzymski namocz w wodzie według instrukcji. Kawałki kurczaka natrzyj suchymi przyprawami i odstaw. W garnku rzymskim na dnie wymieszaj kaszę z sokiem z cytryny, rodzynkami i posiekanymi morelami. Na kaszy ułóż części kurczaka a na nich rozrzuć oliwki, posiekaną paprykę i migdały. Zalej całość wodą do 3/4 garnka ( ok.1,5 szkl. ) Garnek wstaw do zimnego piekarnika. Piecz w 180 stopniach przez max. 2 godziny. Jeżeli nie macie garnka rzymskiego możecie wykorzystać brytfankę.
Sałatka z ogórków:
- 2 ogórki
- Jogurt bałkański
- Sok z 1/2 limonki
- 3-4 listki świeżej mięty
- świeża kolendra według uznania
Ogórki przekrój wzdłuż, pozbaw pestek i pokrój w półksiężyce. Przełóż do miski, posól i skrop sokiem z limonki. Dodaj świeże posiekane zioła i jogurt. Całość wymieszaj.