Składniki:
Podudzia z kurczaka 8 szt.
Sól i pieprz do smaku
Oliwa z oliwek
Wariant 1:
Papryka czerwona ½ szt
Papryka zielona ½ szt
Papryka żółta ½ szt
Cebula 1 szt.
Papryka wędzona w proszku 1 łyżeczka
Papryka słodka w proszku 1 łyżeczka
Papryczka chili
Kumin mielony 1 płaska łyżeczka
Kolendra mielona ½ łyżeczki
Czarnuszka 1 łyżeczka
Seler naciowy 2 łodygi
Oliwa z oliwek 3 łyżki
Ocet winny 1 łyżka
Szczypior do serwowania
Wariant 2:
Marchewka 2 szt.
Pietruszka 2 szt.
Tymianek świeży
Rozmaryn świeży
Czosnek 3 ząbki
Suszone pomidory 3-4 szt.
Cebula szalotka 3-4 szt
Miód 1 łyżka
Musztarda 1 płaska łyżeczka
Sok z cytryny 2 łyżki
Posiekana papryczka chili
Oliwa z oliwek 2-3 łyżki
Sól i pieprz do smaku
Natka pietruszki
Wariant 3:
Garść rodzynek
Garść płatków migdałowych
Cynamon w lasce 2 szt.
Mielona kolendra 1 płaska łyżeczka
Anyż gwiazdka
Goździki 5 szt.
Passata pomidorowa 1 szkl.
Bulion/woda 1 szkl.
Gorzka czekolada 1 tabliczka
Papryczka chili 2 szt.
Cebula duża 1 szt.
Czosnek 4 ząbki
Sól i pieprz do smaku
Dodatkowo:
Ziemniaki młode lub małe do pieczenia
Natka pietruszki
Szczypior
Przygotowanie:
Kurczaka umyj i osusz. Dopraw solą i pieprzem i przełóż do dwóch worków (albo do marynowania albo do marynowania i pieczenia).
Wariant 1:
Papryki pokrój w dużą kostkę. Cebulę pokój na ćwiartki. Seler naciowy pokrój na 3cm. Kawałki. Papryczkę chilli posiekaj. Warzywa dodaj do pierwszego worka. W osobnym naczyniu wymieszaj składniki marynaty: Oliwę, paprykę słodką, paprykę wędzoną, kumin, kolendrę oraz czarnuszkę. Dopraw solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj. Marynatę wlej do worka – zamknij i wstrząśnij aby wymieszać wszystkie składniki oraz mięso.
Wariant 2:
Marchew i pietruszkę umyj i pokrój na ćwiartki lub dużą zapałkę. Czosnek drobno posiekaj. Cebulę szalotkę i suszone pomidory, przekrój na pół. W osobnej miseczce wymieszaj składniki marynaty: Oliwę, miód, sok z cytryny i musztardę. Czosnek i rozmaryn obierz z listków i dodaj do marynaty. Dodaj posiekaną natkę pietruszki, chili oraz dopraw solą i pieprzem i całość wymieszaj.
Wariant 3:
Cebulę pokrój w piórka. Czosnek pokrój w plasterki. Papryczkę chili posiekaj. Do worka wlej passatę pomidorową oraz bulion i dodaj do niego wszystkie przyprawy oraz pokrojone warzywa. Dołóż mięso, rodzynki oraz płatki migdałów. Czekoladę posiekaj i dodaj do pozostałych składników. Całość dobrze wstrząśnij aby wymieszać.
Marynujemy min. 1 godz., najlepiej całą noc.
Po zamarynowaniu całość wykładamy na blaszkę i pieczemy ok. 1 godz. 10 min. w 180°C
LUB alternatywnie pieczemy ok. 50 minut w rękawie do pieczenia.