Kurczak w worku

kurczak
kurczak
Kurczak w worku

Składniki:

Podudzia z kurczaka 8 szt.

Sól i pieprz do smaku

Oliwa z oliwek

Wariant 1:

Papryka czerwona ½ szt

Papryka zielona ½ szt

Papryka żółta ½ szt

Cebula 1 szt.

Papryka wędzona w proszku 1 łyżeczka

Papryka słodka w proszku 1 łyżeczka

Papryczka chili

Kumin mielony 1 płaska łyżeczka

Kolendra mielona ½ łyżeczki

Czarnuszka 1 łyżeczka

Seler naciowy 2 łodygi

Oliwa z oliwek 3 łyżki

Ocet winny 1 łyżka

Szczypior do serwowania

Wariant 2:

Marchewka 2 szt.

Pietruszka 2 szt.

Tymianek świeży

Rozmaryn świeży

Czosnek 3 ząbki

Suszone pomidory 3-4 szt.

Cebula szalotka 3-4 szt

Miód 1 łyżka

Musztarda 1 płaska łyżeczka

Sok z cytryny 2 łyżki

Posiekana papryczka chili

Oliwa z oliwek 2-3 łyżki

Sól i pieprz do smaku

Natka pietruszki

Wariant 3:

Garść rodzynek

Garść płatków migdałowych

Cynamon w lasce 2 szt.

Mielona kolendra 1 płaska łyżeczka

Anyż gwiazdka

Goździki 5 szt.

Passata pomidorowa 1 szkl.

Bulion/woda 1 szkl.

Gorzka czekolada 1 tabliczka

Papryczka chili 2 szt.

Cebula duża 1 szt.

Czosnek 4 ząbki

Sól i pieprz do smaku

Dodatkowo:

Ziemniaki młode lub małe do pieczenia

Natka pietruszki

Szczypior

Przygotowanie:

Kurczaka umyj i osusz. Dopraw solą i pieprzem i przełóż do dwóch worków (albo do marynowania albo do marynowania i pieczenia).

Wariant 1:

Papryki pokrój w dużą kostkę. Cebulę pokój na ćwiartki. Seler naciowy pokrój na 3cm. Kawałki. Papryczkę chilli posiekaj. Warzywa dodaj do pierwszego worka. W osobnym naczyniu wymieszaj składniki marynaty: Oliwę, paprykę słodką, paprykę wędzoną, kumin, kolendrę oraz czarnuszkę. Dopraw solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj. Marynatę wlej do worka – zamknij i wstrząśnij aby wymieszać wszystkie składniki oraz mięso.

Wariant 2:

Marchew i pietruszkę umyj i pokrój na ćwiartki lub dużą zapałkę. Czosnek drobno posiekaj. Cebulę szalotkę i suszone pomidory, przekrój na pół. W osobnej miseczce wymieszaj składniki marynaty: Oliwę, miód, sok z cytryny i musztardę. Czosnek i rozmaryn obierz z listków i dodaj do marynaty. Dodaj posiekaną natkę pietruszki, chili oraz dopraw solą i pieprzem i całość wymieszaj.

Wariant 3:

Cebulę pokrój w piórka. Czosnek pokrój w plasterki. Papryczkę chili posiekaj. Do worka wlej passatę pomidorową oraz bulion i dodaj do niego wszystkie przyprawy oraz pokrojone warzywa. Dołóż mięso, rodzynki oraz płatki migdałów. Czekoladę posiekaj i dodaj do pozostałych składników. Całość dobrze wstrząśnij aby wymieszać.

Marynujemy min. 1 godz., najlepiej całą noc.

Po zamarynowaniu całość wykładamy na blaszkę i pieczemy ok. 1 godz. 10 min. w 180°C

LUB alternatywnie pieczemy ok. 50 minut w rękawie do pieczenia.

podziel się: