Składniki:
Pierś z kurczaka 300 g
Przyprawa curry w proszku 1-2 łyżeczki
Ananas cały
Papryka zielona ½ szt
Papryka czerwona ½ szt
Cebula czerwona
Czosnek 2-3 ząbki
Limonka 1 szt.
Imbir korzeń 3 cm
Papryczka chili
Kolorowe papryczki chili po pół z każdego koloru
Sól i pieprz do smaku
Dymka/szczypior pęczek
Olej do smażenia
Pomarańcza 1 szt.
Ew. skrobia do zagęszczenia sosu
Zielony ogórek wężowy
Przygotowanie:
Ananas przekrój na pół i przy pomocy wydrążacza (kulkownicy do owoców) wytnij z jego jadalnych części kulki tak aby skóra pozostała nie naruszona – posłuży nam za miskę.
Kurczaka pokrój w kostkę i wrzuć do miski. Dodaj sól i pieprz oraz odrobinę przyprawy curry. Dodaj łyżeczkę miodu, starty imbir, posiekaną papryczkę chili, czosnek wyciśnięty przez praskę oraz skórkę otartą z limonki. Dodatkowo kurczaka możesz podlać odrobiną soku z ananasa. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw do zamarynowania.
Paprykę pokrój w kostkę, a cebulę posiekaj. Do miski wrzuć kulki z ananasa razem z papryką i cebulą. Dodaj sok z limonki i odstaw.
Na rozgrzaną patelnię wrzuć kurczaka i smaż ok. 2 minut aż zacznie się rumienić. Dodaj sok wyciśnięty z jednej pomarańczy. Całość przesmaż ok. 2 min. Skrobię rozprowadź w 100 ml wody i ciągle mieszając wlej na gorącą patelnie. Kiedy sos zgęstnieje dodaj pokrojony szczypior oraz dopraw solą i pieprzem.
Podawaj w ananasie razem z paprykowo ananasową sałatką i ogórkiem.