składniki:
- Mąka pszenna typ 500 700 g
- Woda 120ml
- Olej rzepakowy 220ml
- Wino białe wytrawne 100ml
- Sól szczypta
- Jabłka Gloster, Szara Reneta, Alwa 2 kg
- Pigwowiec 500 g
- Syrop jabłkowy 50 ml lub syrop z agawy.
- Cynamon 10 g
- Gałka muszkatołowa 1 g
- Imbir
- Rodzynki 2 garści
- Goździki mielone 2 g
- Miód 1 łyżka
- Wanilia 1 laska
- Mąka pszenna 50 g
- Skórka cytryny 1 szt
- Jajko
przygotowanie:
Przygotować ciasto łącząc w melakserze mąkę, wodę, olej, wino i sól. Gdy melakser połączy wszystko przełożyć masę na blat i ugniatać parę minut. Przykryć ciasto miską aby nie obeschło.
Obrać jabłka i pokroić w małą kostkę. Przełożyć jabłka do miski. Zetrzeć owoce pigwowca i korzeń imbiru. Dodać rodzynki, ziarna wanilii, gałkę muszkatołową, cynamon, goździki, szczyptę soli oraz miód. Do miski dodać mąkę i dokładnie wymieszać. Ciasto rozwałkować i wycinać kółka średnicy 15 cm.
Na ciasto nakładać jabłka 1,5 łyżki i zawijać ciasto tak jak pierogi zaciskając ranty. Ciasto posmarować jajkiem z wierzchu i wstawić na pergaminie do pieca rozgrzanego do 170 stopni na 40 min.
podziel się: