krewetki na ostro i ryż aromatyczny
Składniki
500g krewetek czosnek limonka
chilli
imbir
kolendra
sól
pieprz
masło klarowane
szklanka ryżu
laska cynamonu
goździki
gwiazdka anyżu
kurkuma
sól pieprz
W rondelku zagotować dwie szklanki wody z przyprawami (cynamonem. goździkami, anyżem, kurkumą). Do naczynia żaroodpornego wsypać ryż, zalać wywarem, posolić, przykryć kawałkiem papieru do pieczenia, a z folii aluminiowej zrobić szczelną pokrywkę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 min.
Oczyścić krewetki. Na patelni rozgrzać masło klarowane, dodać posiekane chilli i podsmażyć chwilę aż ostry zapach rozejdzie się po kuchni. Dodać starty czosnek i imbir. Wrzucić krewetki dosłownie i smażyć przez 2 minuty. Dodać otarta skórkę z limonki i wyciśnięty z niej sok. Doprawić solą i pieprzem i po zdjęciu z patelni posypać siekaną kolendrą.