Składniki:
Ciasto -
Ziemniaki 1 kg
Skrobia ziemniaczana 2 łyżki
Obwarzanki krakowskie 1 wianek ok 250 g
Jajko 1 szt
Boczniaki 400 g
Cebula 200 g
Pieprz 1 g
Olej rzepakowy 40 ml
Sól 3 g
Pajda chleba żytniego
Żurawina
Świeże oregano
Suszony majeranek
Siemię lniane
Przygotowanie:
Ziemniaki upiec pół godziny w naczyniu żaroodpornym podlane wodą i przykryte, tak upieczone zachowają najwięcej witamin. Obwarzanki przełożyć do blendera kielichowego, dodać siemię lniane i zmiksować na drobne ziarno albo zetrzeć na tarce jak bułkę.
W międzyczasie pokroić bardzo drobno boczniaki i cebulę w kostkę drobną i smażyć 20 min, pod koniec dodać 3 łyżki obwarzanków, majeranek i oregano i zrumienić. Upieczone ziemniaki przepuścić przez prasę do ziemniaków i w misce połączyć z grzybami, skrobią, jajkiem i posolić. Ciasto wymieszać i wyrobić na blacie. Uformować z masy kotlety, zamoczyć w jajku i obtoczyć w obwarzankach i schłodzić w lodówce.
Usmażyć lub olej przelać do spryskiwacza, spryskać kotlety z dwóch stron i upiec w piecu rozgrzanym do 180 stopni 30 min. Podawać na chlebie z żurawiną.