Kotlety wieprzowe z karczochami w tempurze po polsku

Kotlety z udźca
Kotlety z udźca

Kotlety wieprzowe z karczochami w tempurze po polsku

6 – 8 kotletów wykrojonych z szynki lub udźca

Marynata:

  • Ćwierć szklanki soku z pomarańczy
  • Skórka starta z 1 sparzonej cytryny
  • Sok z 1 cytryny
  • 4 ząbki startego czosnku
  • Łyżeczka gorczycy – opcjonalnie
  • Łyżka czarnego, lekko rozgniecionego pieprzu w ziarnach
  • Łyżeczka kawy mielonej
  • 4 łyżki oliwy
  • Sól/pieprz do mięsa
  • Masło do smażenia
  • 2 cebule czerwone pokrojone w plastry

Karczochy w cieście:

  • Słoik karczochów - np. w sosie własnym z dodatkiem octu
  • 2 żółtka z jajek
  • Ćwierć szklanki mąki ryżowej
  • Ćwierć szklanki mąki kukurydzianej
  • Lodowata woda
  • Ubite na sztywno białko z jajek
  • Olej i smalec wieprzowy do smażenia
  • Natka pietruszki

Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszaj w misce. Steki kilka razy uderz tłuczkiem, ale nie rozbijaj i wrzuć do marynaty. Potrzymaj kilka godzin.

Na rozgrzanej patelni grillowej smaż steki po 3 minuty z każdej strony i dodaj masło. Gdy się sos połączy odstaw patelnie i najlepiej przykryj folią aluminiową.

Karczochy dokładnie odsącz za pomocą papieru, aby były suche.

Teraz połącz dokładnie składniki tempury czyli dodawaj do białka mąkę oraz wodę. Bardzo ważne, aby ciasto miało naleśnikową konsystencję oraz było bardzo schłodzone. Karczochy maczaj w cieście i smaż chwilę na głębokim tłuszczu aż się zrumienią na głębokim tłuszczu.

podziel się: