Składniki:
Dynia Muscat 400 g
Ugotowane ziemniaki 800 g
Skrobia 50 g
Jajka 3 szt
Mąka pszenna 220 g
Miód 50 g
Sól 2 łyżeczki
Tymianek 15 gałązek
Sos:
Cebula 200 g
Masło 3/4 kostki
Mleko 100 ml
Gałka muszkatołowa 1 g
Sól 2 g
Przygotuj praskę do ziemniaków!
Przygotowanie:
Dynie upiec ze skórą pokrojoną w kostkę, posmarowana oliwą i posoloną, przez 45 min w temperaturze 180 C.
Ziemniaki i dynie przeciskać przez praskę do miski. Dodać do miski jajka, mąkę, skrobię, tymianek, miód i sól. Wyrobić ciasto w misce a następnie na blacie. Ciasto schłodzić w lodówce.
W tym czasie przygotować sos. Cebulę posiekać na drobną kostkę i przełożyć do rondla z grubym dnem, wstawić na mały ogień. Dodać masło i za pomocą szpatułki cukierniczej mieszać bez przerwy przez 20 min. Składniki powinny stać się mleczno białe, pilnować aby cebula się nie smażyła tylko podgrzewała. Pod koniec dolać mleko, sól i gałkę. Należy uważać, żeby się nie zagotowało, ani żeby aby masło się nie rozwarstwiło, po czym zmiksować składniki na aksamitny płynny sos. Emulsje przecedzić przez sito.
Wyjąć ciasto z lodówki i odcinać kawałki po 250 g. Na blacie posypanym mąką ręcznie zrolować w długi wałek. Szpatułką odcinać na ukos kopytka.
Gotować w osolonej wodzie, a gdy już wypłyną gotować jeszcze przez 2 min.
Do głębokiego talerza przelać sos, ułożyć kopytka i posypać bardzo drobno posiekanym tymiankiem. Dodać świeżo zmielony pieprz.