Konfitura marchewkowo-nektarynkowa z chilli i imbirem

Konfitura marchewkowo nektarynkowa z chilli i imbirem
Konfitura marchewkowo nektarynkowa z chilli i imbirem
Konfitura marchewkowo-nektarynkowa z chilli i imbirem

składniki:

  • Marchewki 300 g
  • Nektarynki 200 g
  • Chilli duże 30 g
  • Cebula 50 g
  • Imbir 40 g
  • Kolendra natka 5
  • Cynamon 1 g laska
  • Gałka 1 g
  • Pieprz ziarna suszone
  • Ziele angielskie
  • Ocet jabłkowy 50ml
  • Kardamon
  • Miód

przygotowanie:

Marchewkę pokroić na talarki, wrzucić do rondla, podlać odrobiną wody i lekko poddusić. Cebulę pokroić w bardzo drobną kostkę. Nektarynki umyć i pozbawić pestek. Pokroić w drobną kostkę.

W rondlu gotować wszystko razem, dodać trzy łyżki miodu.

Imbir zetrzeć na tarce. Dorzucić do rondla. Kardamon utrzeć w moździerzu. Zioła uprażyć na patelni z niewielka ilością sezamowego arachidowego. Chili pokroić pod kątem na plastry, dodać do ziół, pod koniec smażenia dodać ocet jabłkowy. Przełożyć do marchewki i zagotować. Dodać kolendrę. Gotową konfiturę przełożyć do weka.

podziel się: