składniki:
- Marchewki 300 g
- Nektarynki 200 g
- Chilli duże 30 g
- Cebula 50 g
- Imbir 40 g
- Kolendra natka 5
- Cynamon 1 g laska
- Gałka 1 g
- Pieprz ziarna suszone
- Ziele angielskie
- Ocet jabłkowy 50ml
- Kardamon
- Miód
przygotowanie:
Marchewkę pokroić na talarki, wrzucić do rondla, podlać odrobiną wody i lekko poddusić. Cebulę pokroić w bardzo drobną kostkę. Nektarynki umyć i pozbawić pestek. Pokroić w drobną kostkę.
W rondlu gotować wszystko razem, dodać trzy łyżki miodu.
Imbir zetrzeć na tarce. Dorzucić do rondla. Kardamon utrzeć w moździerzu. Zioła uprażyć na patelni z niewielka ilością sezamowego arachidowego. Chili pokroić pod kątem na plastry, dodać do ziół, pod koniec smażenia dodać ocet jabłkowy. Przełożyć do marchewki i zagotować. Dodać kolendrę. Gotową konfiturę przełożyć do weka.
podziel się: