Składniki:
Kolorowe papryki 3 szt. mogą być podłużne
Kolorowe pomidory 3 szt.
Cukinie 2 szt.
Kuskus lub bulgur 1 szkl.
Natka pietruszki garść
Bazylia garść
Mięta garść
Czosnek 2 ząbki
Orzechy włoskie ½ szkl.
Sok z cytryny 1 łyżka
Oliwa z oliwek
Ew. Mielone ziele angielskie 1/3 łyżeczki
Cebula 1 szt.
Sól i pieprz do smaku
Szczypta cynamonu
Ew. Ser do posypania warzyw np. Mozzarella lub cheddar
Przygotowanie:
Papryki i pomidory przygotowujemy do pieczenia, odcinając górną część „kapelusz” i wydrążając środek. Nie wyrzucamy jadalnych resztek! Wszystkie siekamy i trafiają do nadzienia. Cukinię przekrawamy na pół i odcinamy końcówki. Przy pomocy wydrążacza do jabłek wycinamy środki – które siekamy i dodajemy do farszu. Ziemniaki kroimy na duże ćwiartki – skrapiamy oliwą z oliwek i doprawiamy solą i pieprzem. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy do miękkości na oliwie. Kaszę zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 10 min. Po tym czasie odcedzamy i wsypujemy do dużej miski. Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do kaszy. Natkę pietruszki, bazylię i miętę drobno siekamy. Orzechy kruszymy lub siekamy nożem. Zioła, orzechy oraz cebulę dodajmy do farszu. Doprawiamy sokiem z cytryny, cynamonem, zielem angielskim oraz solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy. Wydrążone warzywa doprawiamy solą i pieprzem a następnie faszerujemy przygotowanym nadzieniem… Całość pieczemy w 180°C przez ok. 1 godz.