8 dużych jaj 3 łyżki brązowego cukru 1/2 szklanki białego octu winnego 1 łyżeczka nasion kminku 1 łyżeczka nasion gorczycy żółtej 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego 2 ząbki czosnku, o połówkowej długości 4 małe gotowane i obrane buraki Nadzienie 1 łyżeczka musztardy 3 łyżki zwykłego jogurtu /pełnego mleka 1 łyżkę majonezu 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki kminku ziemnego 1 łyżka drobno posiekanego świeżego szczypiorku 1 łyżka stołowa soku z cytryny drobna sól morska świeżo zmielony czarny pieprz 2 gałązki świeżego majeranku kapary 1 łyżka mielonej czerwonej papryki rukola i rukiew wodna do podania Salsa verde: pęczek kolendry pęczek natki 2 ząbki czosnku 3 łyżki octu winnego (lub jabłkowego) 1/3 szklanki oliwy.
Jajka wrzucić do wody, doprowadzić do wrzenia, zdjąć garnek z ognia i przykryć. Odstawić na 12 minut. Jajka przełożyć do miski z lodowatą wodą. Gdy wystygną obrać. W słoiku wymieszać wodę, brązowy cukier, ocet, sól, nasiona kminku, nasiona gorczycy, nasiona kopru i czosnek. Dodać buraki i 0,5 szklanki wody, dokładnie wymieszać. Włożyć obrane jajka i wstawić do lodówki na całą noc. Mogą się marynować do 3 dni - im dłużej tym będą miały bardziej intensywny kolor. Jajka przeciąć na połówki i wyjąc żółtka. Dodać musztardę, jogurt, majonez, kurkumę, kminek, szczypiorek i sok z cytryny i wymieszać widelcem. Nadzienia nałożyć do każdej połówki jajka. Podawać z zieloną salsą (wszystkie składniki na salsę zmiksować na gładki sos).