kolorowe jajka z zieloną salsą
8 dużych jaj
3 łyżki brązowego cukru
1/2 szklanki białego octu winnego
1 łyżeczka nasion kminku
1 łyżeczka nasion gorczycy żółtej
1 łyżeczka nasion kopru włoskiego
2 ząbki czosnku, o połówkowej długości
4 małe gotowane i obrane buraki
Nadzienie
1 łyżeczka musztardy
3 łyżki zwykłego jogurtu /pełnego mleka
1 łyżkę majonezu
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki kminku ziemnego
1 łyżka drobno posiekanego świeżego szczypiorku
1 łyżka stołowa soku z cytryny
drobna sól morska
świeżo zmielony czarny pieprz
2 gałązki świeżego majeranku
kapary
1 łyżka mielonej czerwonej papryki
rukola i rukiew wodna do podania
Salsa verde:
pęczek kolendry pęczek natki
2 ząbki czosnku
3 łyżki octu winnego (lub jabłkowego)
1/3 szklanki oliwy.
Jajka wrzucić do wody, doprowadzić do wrzenia, zdjąć garnek z ognia i przykryć. Odstawić na 12 minut. Jajka przełożyć do miski z lodowatą wodą. Gdy wystygną obrać.
W słoiku wymieszać wodę, brązowy cukier, ocet, sól, nasiona kminku, nasiona gorczycy, nasiona kopru i czosnek. Dodać buraki i 0,5 szklanki wody, dokładnie wymieszać. Włożyć obrane jajka i wstawić do lodówki na całą noc. Mogą się marynować do 3 dni - im dłużej tym będą miały bardziej intensywny kolor. Jajka przeciąć na połówki i wyjąc żółtka. Dodać musztardę, jogurt, majonez, kurkumę, kminek, szczypiorek i sok z cytryny i wymieszać widelcem.
Nadzienia nałożyć do każdej połówki jajka. Podawać z zieloną salsą (wszystkie składniki na salsę zmiksować na gładki sos).