Na kruche ciasto:
200 g mąki krupczatki
100 g schłodzonego masła
1 jajko
ok. 50 ml zimnej wody
szczypta soli
Na farsz:
200 ml śmietany 18%
2 jajka
50 g tartej mozzarelli
szczypta świeżo utartej gałki muszkatołowej
mielony pieprz do smaku
1 długo bakłażan
2 kolorowe cukinie
2 marchewki (dobrze, żeby warzywa były mniej więcej tej samej wielkości)
Z podanych składników szybko zagnieść ciasto. Schłodzić w lodówce. Ciasto rozwałkować i ułożyć w formie do tarty. Nakłuć widelcem i wstawić na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
Bakłażana pokroić w plastry i posypać solą. Kiedy po ok 15 minutach puści sok, wytrzeć z nadmiaru soli pozbywając się jednocześnie goryczy. Cukinie pokroić w podłużne plastry, z marchewki szeroka obieraczką wyciąć szerokie wstążki.
Przygotować farsz. W misce połączyć śmietanę, jajko, ser, pieprz i gałkę muszkatołową.
Farsz wylać na podpieczony i lekko przestudzony spód. Ułożyć plastry warzyw, tworząc kolorową mandalę. Zapiec w piekarniku jeszcze przez ok. pół godziny.