kolorowa tarta z warzywami

tarta
tarta
kolorowa tarta z warzywami

Na kruche ciasto:

200 g mąki krupczatki

100 g schłodzonego masła

1 jajko

ok. 50 ml zimnej wody

szczypta soli

Na farsz:

200 ml śmietany 18%

2 jajka

50 g tartej mozzarelli

szczypta świeżo utartej gałki muszkatołowej

mielony pieprz do smaku

1 długo bakłażan

2 kolorowe cukinie

2 marchewki (dobrze, żeby warzywa były mniej więcej tej samej wielkości)

Z podanych składników szybko zagnieść ciasto. Schłodzić w lodówce. Ciasto rozwałkować i ułożyć w formie do tarty. Nakłuć widelcem i wstawić na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.

Bakłażana pokroić w plastry i posypać solą. Kiedy po ok 15 minutach puści sok, wytrzeć z nadmiaru soli pozbywając się jednocześnie goryczy. Cukinie pokroić w podłużne plastry, z marchewki szeroka obieraczką wyciąć szerokie wstążki.

Przygotować farsz. W misce połączyć śmietanę, jajko, ser, pieprz i gałkę muszkatołową.

Farsz wylać na podpieczony i lekko przestudzony spód. Ułożyć plastry warzyw, tworząc kolorową mandalę. Zapiec w piekarniku jeszcze przez ok. pół godziny.

podziel się: