kociołek
Składniki:
1,5 kg karkówki
0,5 kg boczku
1 kapusta
2 puszki czerwonej fasoli
4 cebule
6 marchewek
12 ziemniaków
1 ząbek czosnku
sól i pieprz
Przygotowanie:
Warzywa obieramy. Ziemniaki kroimy w kostkę, marchewkę w cienkie plasterki, cebulę w plasterki, a ząbek czosnku drobno siekamy. Boczek kroimy w plasterki, a karkówkę w kostkę. W misce układamy mięsa z czosnkiem, doprawiamy solą, pieprzem, mieszamy i odstawiamy na 30-60 minut. Można doprawić innymi, ulubionymi przyprawami. Na dnie i ściankach kociołka układamy liście kapusty. Najpierw wkładamy mięso, następnie ziemniaki, marchewkę, cebulę, fasolę i przykrywamy grubą warstwą liści kapusty. Kociołek przykrywamy i ustawiamy na ogniu na 3 godziny. Danie można zrobić również w naczyniu żaroodpornym.