Składniki: 500 g ziemniaków (ugotowanych i rozgniecionych praską)
1 jajko
150 g mąki
czereśnie
truskawki
Kolorowa posypka: Drobne wiórki kokosowe 2 szkl.
Liofilizowane lub suszone buraki 50g Kakao 2 łyżki
Przygotowanie:
Ziemniaki przeciśnij przez praskę. Dodaj jajka oraz mąkę i szybko wyrób do uzyskania zwartej konsystencji. Owoce wydryluj i oczyść . Czereśnie świetnie dryluje się przy pomocy butelki. Wystarczy położyć owoc na odkręconej butelce i przebić owoc pałeczką do sushi lub innym patyczkiem – dzięki czemu pestka wpadnie do butelki.
Z ciasta urywaj małe kawałki i formuj z nich niewielkie placki. Na każdy z nich połóż wy- brany owoc a następnie zawiń w szczelną kuleczkę. Knedle gotujemy w osolonym wrzątku po ok 5-8min. Wykładaj do lekkiego przestudzenia.
Wiórki kokosowe rozdziel do 2 miseczek. Do pierwszej dodaj zmielone suszone buraki, do drugiej kakao. Każdy kolor dokładnie wymieszaj tak aby wiórki się zabarwiły.
Lekko przestudzone knedle obtaczaj w wiórkach kokosowych aby nadać im oryginalny kolor. Podawaj z chałową kruszonką.