klopsiki w cukinii
3 cukinie pokrojone wzdłuż na cienkie plastry
200 g mielonego mięsa z indyka
1 czerwona cebula pokrojona z kosteczkę
1 marchewka stara na tarce
natka pietruszki drobno posiekana
1 łyżeczka suszonego cząbru
skórka otarta z cytryny
250 ml kupnego przecieru pomidorowego z bazylią
1 łyżeczka miodu
2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
parmezan
sól, pieprz
Przygotowanie
Mięso wymieszać z warzywami i przyprawami i skórką z cytryny. Przecier wymieszać z miodem, solą i czosnkiem. Sos wylać na dno naczynia do zapiekania. Mięso zawinąć w plastry cukinii i ułożyć „rolki”. Posypać parmezanem i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 35 minut. Przed podaniem posypać ziołami.