Klops z indyka w sosie pomidorowo-śmietanowym ze świeżym koperkiem i purée z karmelizowanego pasternaku
- 500 gr mielonego miesa z udźca indyczego
- Po pół łyżeczki mielonego cynamon i goździków
- Skórka starta z jednej pomarańczy
- Sok z jednej cytryny
- 3 suszone morele drobno posiekane i namoczone
- 2 łyżki migdałów pokrojonych w słupki
- Sól
- 1 jajko
- 1 pajda chałki namoczonej w 5 łyżkach maślanki
- Łyżka zimnej wody
- Szklanka mąki pszennej do panierki
- Kilka łyżek oleju rzepakowego
Bułkę namocz w maślance I połącz z mięsem oraz pozostałymi składnikami. Uformuj 4 klopsy, które po obtoczeni w bułce i mące smaż na rumiano i wrzuć do rondla.
- Szklanka bulionu warzywnego
- 4 pokrojone w kostkę pomidory - bez skórki i bez miąższu
- Szklanka pomidorów pokrojonych
- Pół szklanki śmietany słodkiej
- Garść posiekanego koperku
- Sól / pieprz
Pomidory podsmaż na maśle, dodaj bulion oraz śmietanę, sok i dopraw.
Sosem zalej klopsy i duś przez około 15minut
- 2 duże upieczone pasternaki
- 1 cebula
- Łyżka masła
- 1 łyżka miodu gryczanego
Pieczone pasternaki pokrój i przesmaż wraz z cebulą na maśle, dodaj miód I zmiksuj na puree.
podziel się: