Klops z indyka w sosie pomidorowo-śmietanowym ze świeżym koperkiem i purée z karmelizowanego pasternaku

klops z indyka
klops z indyka

Klops z indyka w sosie pomidorowo-śmietanowym ze świeżym koperkiem i purée z karmelizowanego pasternaku

  • 500 gr mielonego miesa z udźca indyczego
  • Po pół łyżeczki mielonego cynamon i goździków
  • Skórka starta z jednej pomarańczy
  • Sok z jednej cytryny
  • 3 suszone morele drobno posiekane i namoczone
  • 2 łyżki migdałów pokrojonych w słupki
  • Sól
  • 1 jajko
  • 1 pajda chałki namoczonej w 5 łyżkach maślanki
  • Łyżka zimnej wody
  • Szklanka mąki pszennej do panierki
  • Kilka łyżek oleju rzepakowego

Bułkę namocz w maślance I połącz z mięsem oraz pozostałymi składnikami. Uformuj 4 klopsy, które po obtoczeni w bułce i mące smaż na rumiano i wrzuć do rondla.

  • Szklanka bulionu warzywnego
  • 4 pokrojone w kostkę pomidory - bez skórki i bez miąższu
  • Szklanka pomidorów pokrojonych
  • Pół szklanki śmietany słodkiej
  • Garść posiekanego koperku
  • Sól / pieprz

Pomidory podsmaż na maśle, dodaj bulion oraz śmietanę, sok i dopraw.

Sosem zalej klopsy i duś przez około 15minut

  • 2 duże upieczone pasternaki
  • 1 cebula
  • Łyżka masła
  • 1 łyżka miodu gryczanego

Pieczone pasternaki pokrój i przesmaż wraz z cebulą na maśle, dodaj miód I zmiksuj na puree.

podziel się: