Klops z indyka w sosie pomidorowo-śmietanowym ze świeżym koperkiem i purée z karmelizowanego pasternaku

klops z indyka
klops z indyka

Klops z indyka w sosie pomidorowo-śmietanowym ze świeżym koperkiem i purée z karmelizowanego pasternaku

  • 500 gr mielonego miesa z udźca indyczego
    • Po pół łyżeczki mielonego cynamon i goździków
      • Skórka starta z jednej pomarańczy
        • Sok z jednej cytryny
          • 3 suszone morele drobno posiekane i namoczone
            • 2 łyżki migdałów pokrojonych w słupki
              • Sól
                • 1 jajko
                  • 1 pajda chałki namoczonej w 5 łyżkach maślanki
                    • Łyżka zimnej wody
                      • Szklanka mąki pszennej do panierki
                        • Kilka łyżek oleju rzepakowego

                          Bułkę namocz w maślance I połącz z mięsem oraz pozostałymi składnikami. Uformuj 4 klopsy, które po obtoczeni w bułce i mące smaż na rumiano i wrzuć do rondla.

                          • Szklanka bulionu warzywnego
                            • 4 pokrojone w kostkę pomidory - bez skórki i bez miąższu
                              • Szklanka pomidorów pokrojonych
                                • Pół szklanki śmietany słodkiej
                                  • Garść posiekanego koperku
                                    • Sól / pieprz

                                      Pomidory podsmaż na maśle, dodaj bulion oraz śmietanę, sok i dopraw.

                                      Sosem zalej klopsy i duś przez około 15minut

                                      • 2 duże upieczone pasternaki
                                        • 1 cebula
                                          • Łyżka masła
                                            • 1 łyżka miodu gryczanego

                                              Pieczone pasternaki pokrój i przesmaż wraz z cebulą na maśle, dodaj miód I zmiksuj na puree.

                                              podziel się: