Kiszone rzodkiewki z fenkułem, miodem i tymiankiem
- Rzodkiewka z łodygami
- Fenkuł
- Czosnek w łupinach
- Ziele angielskie
- Gałązki tymianku
- Anyż
- 1,5 l wody
- 2,5 łyżki soli
- 5 łyżek miodu
Przygotować wcześniej wodę zagotowując ją i pozostawiając do ostygnięcia w odkrytym naczyniu. Odciąć nać od rzodkiewek pozostawiając kawałek łodygi, namoczyć w misce łodygi i rzodkiewki i dobrze umyć pod bierzącą wodą. Fenkuł umyc i pokroić na podłóżne paski. Czosnek w łupinach przeciąć na pół wzdłóż. Słoika nie wyparzyć przełożyc do niego od dna fenkuł, rzodkiewki z liścmi przekładając czosnkiem, zielem angielskim, gałązkami tymianku, anyżem. Woda do zalewy powinna byc bardziej słona niż przy innych kiszonkach gdyż rzodkiewki pochłaniają wiekszą jej część do fermentacji. 1,5 l wody mymieszać z 2,5 łyżki soli i 5 łyzkami miodu. Zalać rzodkiewki i obciążyć cieżkim przedmiotem.
podziel się: