Ketchup pieprzowy słodzony jabłkiem

Ketchup pieprzowy słodzony jabłkiem

POMIDORY 2 JABŁKA 2 CYDR 0,3 IMBIR 0,05 CZOSNEK 0,03 GOŹDZIK 4 GAŁKA 0,001 OCET WINNY BIAŁY 0,1 SELER KORZEŃ 0,15 SÓL 0,015 PIEPRZ MIELONY 0,05

Wycisnąć w sokowirówce jabłka i imbir, otrzymany sok przecedzić przez sito i gazę. Przelać do garnka z grubym dnem, dodać cydr oraz ocet i gotować do uzyskania gęstego syropu ok 300 ml. Pomidory sparzyć i obrać, pokroić na mniejsze kawałki i dusić z czosnkiem, selerem, gałką, goździkiem, solą i pieprzem w garnku na średnim ogniu do odparowania połowy objętości. Następnie zmiksować w blenderze. Do gotującego się syropu jabłkowego wlać pastę pomidorową przecierając ją przez sito. Wymieszać całość i dusić na małym ogniu do uzyskania gęstej szklistej konsystencji. Doprawić przed końcem.

Do zrobienia keczupu można użyć kiszonych pomidorów