Ketchup pieprzowy słodzony jabłkiem
POMIDORY 2
JABŁKA 2
CYDR 0,3
IMBIR 0,05
CZOSNEK 0,03
GOŹDZIK 4
GAŁKA 0,001
OCET WINNY BIAŁY 0,1
SELER KORZEŃ 0,15
SÓL 0,015
PIEPRZ MIELONY 0,05
Wycisnąć w sokowirówce jabłka i imbir, otrzymany sok przecedzić przez sito i gazę. Przelać do garnka z grubym dnem, dodać cydr oraz ocet i gotować do uzyskania gęstego syropu ok 300 ml. Pomidory sparzyć i obrać, pokroić na mniejsze kawałki i dusić z czosnkiem, selerem, gałką, goździkiem, solą i pieprzem w garnku na średnim ogniu do odparowania połowy objętości. Następnie zmiksować w blenderze. Do gotującego się syropu jabłkowego wlać pastę pomidorową przecierając ją przez sito. Wymieszać całość i dusić na małym ogniu do uzyskania gęstej szklistej konsystencji. Doprawić przed końcem.
Do zrobienia keczupu można użyć kiszonych pomidorów