Kasza z warzywami
składniki:
• 500 g dyni
• 1 łyżeczka papryki w proszku (po połowie ostrej i słodkiej)
• 2 gałązki świeżego rozmarynu lub 2 łyżeczki suszonego
• 1 łyżka oliwy
• 1 łyżka miodu
- 1/3 szklanki orzechów włoskich
- pestki dyni
• 1/4 szklanki kaszy jęczmiennej pęczak
• garść szpinaku
- papryka czerwona
- parmezan
PRZYGOTOWANIE
Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Dynię obrać ze skórki, usunąć środek z pestkami. Miąższ pokroić w kostkę, doprawić solą, pieprzem i papryką w proszku. Dodać rozmaryn i wymieszać z oliwą oraz miodem.
Dynię wyłożyć na blachę do pieczenia wyścieloną papierem. Wstawić do piekarnika i piec do miękkości przez ok. 20 minut. W połowie pieczenia dynię przemieszać i dodać posiekane orzechy.
Kaszę wsypać do małego garnka, wlać 3/4 szklanki wody, odrobiną soli i zagotować pod przykryciem. Gotować przez ok. 20 minut do miękkości, aż kasza wchłonie cały płyn.
Kaszę wsypać do miski, dodać opłukany i osuszony szpinak, paprykę pokrojoną w paski, dynię z piekarnika, orzechy i pestki dyni.
Posypać startym parmezanem. Można podawać na ciepło lub zimno.