Kasza z warzywami

Kasza w warzywami
Kasza w warzywami

Kasza z warzywami

składniki:

• 500 g dyni

• 1 łyżeczka papryki w proszku (po połowie ostrej i słodkiej)

• 2 gałązki świeżego rozmarynu lub 2 łyżeczki suszonego

• 1 łyżka oliwy

• 1 łyżka miodu

  • 1/3 szklanki orzechów włoskich
  • pestki dyni

• 1/4 szklanki kaszy jęczmiennej pęczak

• garść szpinaku

  • papryka czerwona
  • parmezan

PRZYGOTOWANIE

Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Dynię obrać ze skórki, usunąć środek z pestkami. Miąższ pokroić w kostkę, doprawić solą, pieprzem i papryką w proszku. Dodać rozmaryn i wymieszać z oliwą oraz miodem.

Dynię wyłożyć na blachę do pieczenia wyścieloną papierem. Wstawić do piekarnika i piec do miękkości przez ok. 20 minut. W połowie pieczenia dynię przemieszać i dodać posiekane orzechy.

Kaszę wsypać do małego garnka, wlać 3/4 szklanki wody, odrobiną soli i zagotować pod przykryciem. Gotować przez ok. 20 minut do miękkości, aż kasza wchłonie cały płyn.

Kaszę wsypać do miski, dodać opłukany i osuszony szpinak, paprykę pokrojoną w paski, dynię z piekarnika, orzechy i pestki dyni.

Posypać startym parmezanem. Można podawać na ciepło lub zimno.

podziel się: