Kapusta z ziemniakami i boczkiem

Kapusta z ziemniakami i boczkiem
Kapusta z ziemniakami i boczkiem
Kapusta z ziemniakami i boczkiem

2 główki młodej kapusty

100 g boczku

300 g ziemniaków

2 łyżki słodkiej mielonej papryki

Olej

Mąka

Sól, pieprz

Łyżka uniwersalnej przyprawy

Poszatkowaną kapustę wkładamy do garnka, całość do połowy zalewamy wodą. Podsmażamy pokrojony w kostkę boczek i dodajemy razem z obranymi i pokrojonymi w kostkę ziemniakami. Gotujemy do miękkości 20-30 minut. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, dodajemy mąkę żeby zrobić zasmażkę o konsystencji gęstej śmietany. Dosypujemy czerwonej mielonej papryki, cały czas mieszając. Zasmażkę dodajemy do kapusty i gotujemy ok. 15 min. Na koniec przyprawiamy łyżką uniwersalnej przyprawiamy, solą i pieprzem do smaku.

podziel się: