jagodowe leniwe

leniwe
leniwe
jagodowe leniwe

Składniki:

Twaróg drobny lub mielony ok 500g Jajka 1szt Mąka pszenna 1 szklanka Mąka ziemniaczana 2-3 łyżki 3 łyżki dżemu jagodowego

Cukier drobny 2 łyżki

Dodatkowo: Owoce do dekoracji jagody/borówki Słodka lub kwaśna śmietanka z cukrem i wanilią

Przygotowanie: Twaróg umieść w misce i dokładnie rozgnieć widelcem. W osobnym naczyniu rozgnieć (dla ciekawszej faktury) lub zmiksuj jagody. Dodaj do twarogu. Do miski wsyp 3⁄4 mąki pszennej oraz mąkę ziemniaczaną. I dokładnie wyrób ciasto aż wszystkie składniki się połączą. Z gotowego ciasta formuj niezbyt grube wałki które następnie pokrój na małe kawałki. Pierogi/kluski gotuj w osolonym wrzątku ok 3 minut lub aż wypłyną na po- wierzchnie.

Sos: Śmietankę wymieszaj z cukrem pudrem oraz pestkami lub ekstraktem z wanilii.

Leniwe podawaj z odrobiną sosu, dużą ilością świeżej mięty oraz jagodami.

KLUSKI STRUGANE Składniki: Ciasto: 2 żółtka 2 szkl. mąki Odrobina gorącej wody Sól

Dodatki:

Bekon plastry 200g Pomidorki koktajlowe kolorowe 250g Bazylia świeża garść oliwa z oliwek

Przygotowanie: Ze wszystkich składników wyrób zwarte ciasto – powinno być dosyć twarde. Po zagnieceniu zwiń w kulkę i wstaw do lodówki co najmniej na godzinę. Po tym czasie kluski ścieraj na osolony wrzątek przy pomocy tarki o grubych oczkach. I gotuj ok 2 minuty.

Z folii aluminiowej uformuj harmonijkę zwijając ją naprzemiennie. Tak przygotowaną folię rozłóż na płaskiej blaszce do pieczenia. Na tak przygotowaną blaszkę wyłóż plastry bekonu. Wstaw do rozgrzanego piekarnika i praż ok 15 minut aż bekon stanie się chrupiący. Pomidorki koktajlowe przekrój na połówki. Dodaj bazylię i oliwę. Sałatkę z pomidorków i bazylii podajemy z gorącymi kluskami.

podziel się: