Jagnięcina pieczona z konfiturą z żurawiną i kapustą
Składniki:
1 kg jagnięciny
1 gruszka
2 kg żurawiny świeżej
smalec do posmarowania
kilka gałązek mięty suszonej
kilka gałązek pokrzywy
kilka ziarenek ziela angielskiego
kilka ziarenek pieprzu kolorowego
listki laurowe
kolendra w ziarnach
koper suszony
kminek
jałowiec
woda
kilka ząbków czosnku
1 łyżeczka saletra
masło
1 szklanka cukru
sól
Przygotowanie:
Jagnięcina:
Jagnięcinę nacieramy smalcem, posypujemy solą, Jałowiec, pieprz, kolendrę, ziele angielskie, kminek i listek laurowy rozcieramy na bardzo małe kawałki. Czosnek kroimy i ugniatamy ze szczyptą soli. Mięso nacieramy roztartymi przyprawami, czosnkiem i wkładamy do naczynia, przekładając suszonym koperkiem. Na wierzchu układamy pokrzywę i miętę.
Wodę mieszamy z solą w proporcjach 1 łyżka soli na litr wody i zalewamy mięso z ziołami. Marynujemy od 12 godzin do 4 dni .Po 12h wyjąć z marynaty, układamy w naczyniu z odrobiną roztopionego, ciepłego smalcu, dodajemy miętę z marynaty, dodajemy gałązkę suszonego kopru, szczyptę pieprzu, 4 listki laurowe, odrobinę kminku, kilka ząbków pokrojonego czosnku, szczyptę soli i pozostałą miętę z marynaty.
Wkładamy do piekarnika na 180*C na 1,5 godziny. Pod koniec pieczenia podnosimy temperaturę do 200*C.
Konfitura z żurawiny:
Żurawinę włożyć do garnka, dodać pokrojoną gruszkę. Gotować na wolnym ogniu. Kiedy owoce trochę zmiękną, dodać cukier i gotować do uzyskania jednolitej konsystencji, mieszając co jakiś czas.