Jaglanka
100g kaszy jaglanej
250 ml mleka kokosowego
200 ml wody
100 g mrożonych jagód
1 cytryna
100 g borówek amerykańskich
cukier puder do obtoczenia borówek
1 łyka miodu
owoce do dekoracji np;
kilka malin
kilka migdałów
kilka jeżyn
kwiaty jadalne
Namoczyć kaszę jaglaną na minimum godzinę. Może moczyć się całą noc. Kaszę dokładnie wypłukać, aby pozbyć się goryczy. Do rondelka wlać wodę i mleko kokosowe. Kaszę wrzucić do gotującego się płynu i gotować przez 8 minut. Do gotowej kaszy dodać jeszcze trochę mleka kokosowego oraz garść mrożonych jagód. Całość zblendować. Przełożyć do miski i wygładzić.
Cytrynę wymasować i zrobić dziurkę wykałaczką. Sokiem wyciskanym z cytryny polać jaglankę tworząc na niej kolorowe esy-floresy. Całość udekorować borówkami obtoczonymi w cukrze pudrze, malinami, jeżynami i migdałami. Polać odrobiną miodu. Na koniec ułożyć na wierzchu kwiaty jadalne.