jaglanka

jaglanka
jaglanka
Jaglanka

100g kaszy jaglanej 250 ml mleka kokosowego

200 ml wody 100 g mrożonych jagód 1 cytryna 100 g borówek amerykańskich cukier puder do obtoczenia borówek

1 łyka miodu owoce do dekoracji np;

kilka malin kilka migdałów kilka jeżyn kwiaty jadalne Namoczyć kaszę jaglaną na minimum godzinę. Może moczyć się całą noc. Kaszę dokładnie wypłukać, aby pozbyć się goryczy. Do rondelka wlać wodę i mleko kokosowe. Kaszę wrzucić do gotującego się płynu i gotować przez 8 minut. Do gotowej kaszy dodać jeszcze trochę mleka kokosowego oraz garść mrożonych jagód. Całość zblendować. Przełożyć do miski i wygładzić. Cytrynę wymasować i zrobić dziurkę wykałaczką. Sokiem wyciskanym z cytryny polać jaglankę tworząc na niej kolorowe esy-floresy. Całość udekorować borówkami obtoczonymi w cukrze pudrze, malinami, jeżynami i migdałami. Polać odrobiną miodu. Na koniec ułożyć na wierzchu kwiaty jadalne.

podziel się: