Gulasz z dzika z plackami

gulasz z dzika
gulasz z dzika

Gulasz z dzika:

1kg udźca z dzika

2 marchewki

Liść laurowy, ziele angielskie

4 szklanki bulionu wołowego

Garść ulubionych suszonych owoców morele, śliwki

Ćwierć młodej kapusty

2 pory

2 łodygi selera naciowego

2 jabłka

2 kiszone cytryny

Sól, pieprz

Mąka do opruszenia mieśa

smalec do smażenia

Mięso z dzika pokrój w dużą kostkę i obtocz w mące. następnie obsmaż na smalcu. Do przyrumienionego mieśa dodaj pokrojoną cebulę i marchewkę. Liśc laurowy, ziele anigielskie. Dodaj suszone morele i śliwki. Całość dopraw solą i zalej bulionem wołowym.

Mięso duś do czasu aż mięśo będzie miekkie. Następnie dodaj pokrojoną kapustę, selera naciowego, pora, jabłka i kiszone cytryny. Całoś duś przez ok 40 minut.

Placki:

Garść mrożonych lub świeżych lubionych grzybów

2 ziemniaki

1 cebula

Pół marchewki

2 ząbki czosnku

Olej do smażenia

Mąka

2 jajka

Sól, pieprz

olej rzepakowy do smażenia

Grzyby pokrój na małe kawałki, jeżeli używasz mrożonych najpierw rozmróź je i porządnie odsącz. Ziemniaki, marchewkę i cebulę zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Dodaj jajka i wymieszaj, dodaj tyle mąki, ile potrzeba do uzyskania luźnej, ale zwartej masy.Całość doprawcie solą i pieprzem. Placki smażcie na rozgrzanym oleju. Usmażone placki odsącz na papierze.

Gulasz z dzika podawaj z plackami.

podziel się: