Gulasz z dzika:
1kg udźca z dzika
2 marchewki
Liść laurowy, ziele angielskie
4 szklanki bulionu wołowego
Garść ulubionych suszonych owoców morele, śliwki
Ćwierć młodej kapusty
2 pory
2 łodygi selera naciowego
2 jabłka
2 kiszone cytryny
Sól, pieprz
Mąka do opruszenia mieśa
smalec do smażenia
Mięso z dzika pokrój w dużą kostkę i obtocz w mące. następnie obsmaż na smalcu. Do przyrumienionego mieśa dodaj pokrojoną cebulę i marchewkę. Liśc laurowy, ziele anigielskie. Dodaj suszone morele i śliwki. Całość dopraw solą i zalej bulionem wołowym.
Mięso duś do czasu aż mięśo będzie miekkie. Następnie dodaj pokrojoną kapustę, selera naciowego, pora, jabłka i kiszone cytryny. Całoś duś przez ok 40 minut.
Placki:
Garść mrożonych lub świeżych lubionych grzybów
2 ziemniaki
1 cebula
Pół marchewki
2 ząbki czosnku
Olej do smażenia
Mąka
2 jajka
Sól, pieprz
olej rzepakowy do smażenia
Grzyby pokrój na małe kawałki, jeżeli używasz mrożonych najpierw rozmróź je i porządnie odsącz. Ziemniaki, marchewkę i cebulę zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Dodaj jajka i wymieszaj, dodaj tyle mąki, ile potrzeba do uzyskania luźnej, ale zwartej masy.Całość doprawcie solą i pieprzem. Placki smażcie na rozgrzanym oleju. Usmażone placki odsącz na papierze.
Gulasz z dzika podawaj z plackami.