Golonka z indyka pieczona w maśle z młodymi ziemniakami / kiszone buraczki w mleku

Golonka z indyka
Golonka z indyka
Golonka z indyka pieczona w maśle z młodymi ziemniakami / kiszone buraczki w mleku

Składniki:

• Golonki z indyka

• Mięta świeża

• Koper włoski

• Pomarańcze – wycisnąć plus skórka

• Sos sojowy jasny

• Masło

• Małe ziemniaki

• Buraki

• Ziele angielskie

• Liść laurowy

• Papryczka chili

Przygotowanie: Golonki maseruje sola i pieprzem. W garnku rozpuszczam kostkę masła i czekam aż całkowicie się roztopi i lekko zagotuje. Ściągam z niego pianę i dorzucam golonki. Następnie dodaję sok wyciśnięty z pomarańczy, pokrojony na małe kawałki koper włoski, skórki z pomarańczy. Zalewam sosem sojowym dla smaku. Do mięsa dorzucam kilka młodych ziemniaków. Dokładam kilka gałązek świeżej mięty i duszę po przykryciem ok 2 h.

Jako dodatek do golonek podam sałatkę z buraków. Buraki wcześniej upiekłem w foli. Ścieram je na tarce i przesmażam na maśle z golonek, na którym jednak najpierw podsmażyłem pokrojoną papryczkę chilli. Dodaję buraczki i ścieram na nie 2-3 ząbki czosnku. Kroję dwa pomidory w kostkę i dorzucam do buraków. Całość skrapiam sokiem z limonki. Dolewam trochę sosu sojowego, porządnie solę i pieprzę. Na koniec zioła – kolendra i kilka gałązek rozmarynu. Golonki przesmażam na suchej patelni. Na talerz wykładam buraczki,a na nich golonki i ziemniaczki.

podziel się: