Gołąbki:
• Kapusta włoska lub stożkowa, ewentualnie jarmuż
• Mielone mięso z udźca indyka
• Skórka i sok z limonki
• Kasza jęczmienna – może być też kuskus lub bulgur
• Czosnek
• Por
• Koperek
• Kmin mielony
• Koperek
• Liść laurowy
• Ziele angielskie
Sos:
• Cebula
• Czosnek
• Czarne oliwki
• Pomidory krojone w puszce
• Ulubione grzyby – mogą być mrożone
• Koperek
• Olej rzepakowy
Pora siekam i wrzucam do mięsa mielonego. Dodaję do niego skórkę, sok z limonki oraz świeżo starte ząbki czosnku. Farsz solę sporą ilością soli, dodaję łyżeczkę kminu oraz garść siekanego koperku. Do gołąbków ugotowałem al dente kaszę jęczmienną, w proporcji 2 porcje mięsa/1 porcja kaszy. Farsz mieszam i ewentualnie doprawiam, jeśli jest taka konieczność.
W garnku sparzyłem kapustę włoską. Wcześniej odciąłem od niej głąba, żeby liście lepiej odchodziły. Farsz zawijam w ciepłe liście. Gołąbki układam jak najciaśniej w garnku. Posypuję je liśćmi laurowymi, odrobiną ziela angielskiego. Zalewam je wodą, w takiej ilości, żeby je przykryła. Gotuję ok. godziny.
Do gołąbków przyrządzę sos pomidorowym z grzybami. Siekam sporą garść oliwek, kilka ząbków czosnku. Pół cebuli kroję w drobną kostkę. Grzyby siekam. Na patelni rozgrzewam trochę oleju rzepakowego. Wrzucam cebulę, czosnek i oliwki. Chwilę podduszam. Później dodaję jeszcze grzyby. Smażę, co chwila mieszając. Dodaję sól i pomidory krojone w puszcze. Mieszam. Na koniec dodaję sporą ilość koperku – ilość zależy od tego, jak bardzo go lubicie
Gołąbki polewam sosem i dekoruję koperkiem.