Składniki: Gęsie żołądki, smalec gęsi, cebula, czosnek, warzywa, kwaśne jabłka, sól, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie, majeranek, kminek mielony, śmietana.
Dodatki: kasza pęczak, pikle węgierskie (arbuz, kapusta na ostro, ogórek nadziewany kapustą, papryka ostra).
Wykonanie: Cebulę pokroić w piórka. Przesmażyć na rozgrzanym tłuszczu. Następnie dodać czosnek i przesmażyć 1 minutę. Dodać żołądki gęsie i zrumienić. Dodać warzywa pokrojone w kostkę, liście laurowe, ziele angielskie, trochę soli i pieprzu. Podać wodą tak, aby żołądki gęsie przykryć. Przykryć i dusić do miękkości na małym ogniu. Gdy żołądki i warzywa będą miękkie dodać kwaśne jabłka dla smaku. Wcześniej należy je obrać, pozbawić gniazd nasiennych, pokroić na mniejsze kawałki. Na końcu doprawić solą, pieprzem, majerankiem, mielonym kminkiem. Podawać z śmietaną, kaszą pęczak, piklami węgierskimi (arbuz, kapusta, papryka, ogórek).