Składniki:
Batat 1szt
Oliwa
Marchew 1 duża lub 2 małe
Pietruszka 1 duża lub dwie małe
Tymianek suszony 1 łyżeczka
Cukinia 1szt
Bakłażan mały 1 szt
Jajko 2szt
Bułka tarta
Mąka pszenna
Czosnek granulowany 1 łyżeczka
Kumin ½ łyżeczki (opcjonalnie)
Sól i pieprz
Domowy ketchup:
Przecier pomidorowy 500ml
Woda ½ szkl.
Koncentrat pomidorowy 2 łyżki
Cukier 2/3 szkl.
Ocet winny 2/3 szkl.
Czosnek granulowany 1 łyżeczka
Mielony czarny pieprz 1/3 łyżeczki
Opcjonalnie:
Sól selerowa do smaku
Goździki 2szt
Mielona gorczyca ½ łyżeczki
Przygotowanie:
Warzywa obierz i umyj. Następnie wszystkie pokrój w grube frytki. Batat skrop oliwą i posyp oraz dopraw solą i pieprzem.
Marchew i pietruszkę skrop oliwą, dopraw sola i pieprzem oraz posyp tymiankiem
Cukinię i bakłażan dopraw granulowanym czosnkiem, kuminem, solą i pieprzem. Jajko rozbij widelcem a następnie obtocz w nim warzywa. Tak przygotowane warzywa opanieruj w bułce tartej.
Wszystkie warzywa przełóż na blaszkę do pieczenia i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180*C na ok 15-20min
Do rondelka wlej passatę. Dolej pół szklanki wody oraz przyprawy: Czosnek, gorczycę, goździki, pieprz oraz sól selerową. Dolej ocet oraz wsyp cukier i całość wymieszaj i doprowadź do wrzenia. Gotuj na małej mocy ok 10 minut. Po tym czasie dodaj koncentrat i gotuj razem kolejne 5 minut od czasu do czasu mieszając. Na końcu ketchup zmiksuj blenderem do uzyskania gładkiej konsystencji.
Sprzęt:
Deska i nóż
Miska duża
Miska średnia
Rondelek
Blender
Blaszka do pieczenia