2 uda z kaczki
Wykałaczki do spięcia uda
Szpagat do związania ud
Farsz:
Jedna pierś z kaczki mielona
Łyżka skórki z grapefruita
2 ząbki startego czosnku
Po łyżeczce suszonego lubczyk i majeranku
Sól / pieprz
2 łyżki oleju do podsmażenia ud
2 litry roztopionego smalcu kaczego
6 młodych ziemniaków gotowanych
Sałatka:
2 garści fasolki szparagowej
4 cebulki szalotki
4 młode buraczki najlepiej o botwinki
Kilka ząbków czosnku
Pół cukinii
Łyżka oleju do smażenia
3 łyżki masła do smażenia
Sok z jednej cytryny
Liście botwinki
Łyżka posiekanego estragonu
1 słodki pomidor
Sól/pieprz
Z uda usuń górną kość i natrzyj mięso majerankiem, cukrem i solą. Zmieloną pierś z kaczki dokładnie połącz ze skórką, przyprawami i czosnkiem. Farszem nadziej udo w miejsc, gdzie była kość i ponownie uformuj udo. Udka obsmaż i włóż do rondla. Dodaj smalec, czosnek oraz rozmaryn. Po 20 minutach dorzuć ziemniaki i duś aż mięso będzie odchodzić od kości.
Fasolkę szparagową lekko obgotuj. Szalotkę pokrój na pół, cukinię w talarki a pomidora w kostkę. Na patelni rozgrzej masło i wrzuć fasolkę, szalotki, buraczki i cukinię. Smaż aż się przyrumieni i dodaj pomidora. Po 3 minutach dodaj sok z cytryny, sos sojowy i świeży estragon.