Faszerowane udka kaczki z sałatką z fasolki szparagowej

udka z kaczki
udka z kaczki

2 uda z kaczki

Wykałaczki do spięcia uda

Szpagat do związania ud

Farsz:

Jedna pierś z kaczki mielona

Łyżka skórki z grapefruita

2 ząbki startego czosnku

Po łyżeczce suszonego lubczyk i majeranku

Sól / pieprz

2 łyżki oleju do podsmażenia ud

2 litry roztopionego smalcu kaczego

6 młodych ziemniaków gotowanych

Sałatka:

2 garści fasolki szparagowej

4 cebulki szalotki

4 młode buraczki najlepiej o botwinki

Kilka ząbków czosnku

Pół cukinii

Łyżka oleju do smażenia

3 łyżki masła do smażenia

Sok z jednej cytryny

Liście botwinki

Łyżka posiekanego estragonu

1 słodki pomidor

Sól/pieprz

Z uda usuń górną kość i natrzyj mięso majerankiem, cukrem i solą. Zmieloną pierś z kaczki dokładnie połącz ze skórką, przyprawami i czosnkiem. Farszem nadziej udo w miejsc, gdzie była kość i ponownie uformuj udo. Udka obsmaż i włóż do rondla. Dodaj smalec, czosnek oraz rozmaryn. Po 20 minutach dorzuć ziemniaki i duś aż mięso będzie odchodzić od kości.

Fasolkę szparagową lekko obgotuj. Szalotkę pokrój na pół, cukinię w talarki a pomidora w kostkę. Na patelni rozgrzej masło i wrzuć fasolkę, szalotki, buraczki i cukinię. Smaż aż się przyrumieni i dodaj pomidora. Po 3 minutach dodaj sok z cytryny, sos sojowy i świeży estragon.

podziel się: