- fasola jaś
- kasza orkiszowa
- jagody goji
- słonecznik
- świeże zioła –kolendra, macierzanka, mięta
- czerwona kapusta
- pasta tahini
- czosnek
- syrop z agawy
- oliwa
- sól
- cytryna
Fasolę Jaś i migdały namoczyć na 12 h.
Kaszę orkiszową namoczyc na 4 h.
Jagody goji i słonecznik namoczyć na 2 h.
Po 12 h fasolę opłukać i w garnku zalać wodą na 7 cm nad powierzchnię fasoli. Posolić wodę i gotować pod przykryciem na średnim ogniu ok 90 min. Orkisz również gotować w osolonej wodzie przez 60-70 min.
W tym czasie oczyścić zioła które wcześniej były namoczone w misce z wodą, umyć, osuszyć i oddzielić od łodyg i posiekać drobno natkę, kolendrę i macierzankę. Liście mięty zostawic w całości.
Czerwoną kapustę przecisnąć przez sokowirówke aby uzyskać 100 ml soku. Do miski przełożyć pastę sezamową tahini, (jeśli nie ma tahini można użyć orzechy nerkowca) czosnek, syrop z agawy, oliwę z oliwek, sól. Zmiksować powoli wlewając sok z kapusty i ok 50 ml wody. Dressing powinien być lekko gęsty i lejący.
Do miski przełożyć odcedzoną fasolę, migdały, jagody, słonecznik, kaszę orkiszową, zioła. Skropić sokiem z cytryny, posolić i wymieszać, przełożyć do miski tworząc kopczyk i polać dressingiem na około.