dwukolorowa micha

dwukolorowa micha
dwukolorowa micha
Dwukolorowa micha

Składniki:

Bulion 1 litr

Papryka czerwona 2kg

Dynia piżmowa lub inna ulubiona 1kg

Cebula 1 duża szt. Czosnek 1 główka

Papryka słodka 1 łyżeczka

Papryka ostra ½ łyżeczki

Słodka śmietanka 30% 100ml.

Świeży tymianek

Kumin mielony ½ łyżeczki

Oregano suszone 1 łyżeczka

Kolendra mielona ½ łyżeczki

Kawałek świeżego imbiru

Miód do smaku

Oliwa do smażenia

Sól i pieprz do smaku

Pestki dyni 1szkl.

Świeża natka/mięta/kolendra do serwowania

Zielona oliwa

Natka pietruszki pęczek

Oliwa z oliwek extra virgine 2 łyżki

Przygotowanie:

Dynię obierz i pokrój w kostkę. Wysyp na blaszkę a następnie dopraw solą i pieprzem oraz skrop oliwą z oliwek. Paprykę umyj i również ułóż na blaszce. Obok warzyw połóż całą główkę czosnku. Warzywa wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200*C i piecz ok 20-30 minut – dynia powinna być miękka a papryka zarumieniona z odchodzącą skórką. Po tym czasie paprykę przełóż do worka foliowego i zawiąż – odstaw na 15 minut do zaparowania. Po tym czasie paprykę obierz ze skórki oraz gniazd nasiennych. Cebulę posiekaj i obsmaż na oliwie aż stanie się miękka. Upieczony czosnek wyciśnij z łupinek. Paprykę pokrój w duże kawałki i umieść w garnku z cebulą. Dodaj paprykę słodką i ostrą w proszku, kilka gałązek tymianku oraz bulion. Dodaj połowę upieczonego czosnku i zagotuj.

W osobnym garnku umieść upieczoną dynię a następnie zalej ją pozostałym bulionem. Dodaj pozostały upieczony czosnek, kolendrę, kumin oraz suszone oregano. Całość zagotuj. Dopraw tartym świeżym imbirem i jeszcze chwilę gotuj aż dynia będzie się łatwo rozpadać.

Obie zupy dopraw solą, pieprzem oraz odrobiną miodu do smaku. Osobno zmiksuj każdą z nich przy pomocy blendera. Do zupy dyniowej dodaj pod koniec miksowania słodką śmietankę.

Pestki dyni wysyp na blaszkę do pieczenia i wstaw do rozgrzanego do 180*C piekarnika na ok 10-15 minut. W połowie czasu pestki przemieszaj aby równomiernie się zarumieniły.

Oliwa zielona:

Natkę pietruszki zblanszuj we wrzątku ok 30sek. Następnie schodź w wodzie z lodem. Pietruszkę przełóż do blendera. Dodaj oliwę z oliwek i dokładnie zmiksuj. Całość przecedź przez drobne sitko lub gazę.

Zupę przelej do dwóch dzbanuszków. Następnie zupę wlewaj do talerza jednocześnie z dwóch dzbanków po dwóch przeciwnych stronach talerza aby utworzyć dwukolorowy wzór. Udekoruj pestkami dyni oraz zieloną oliwą.

podziel się: