2 uda gęsie
Łyżeczka kminku
2 limonki
6 łyżek miodu gryczanego
sól, pieprz
Sok z aroni
300gr mrożonych lub świeżych aroni
Szklanka czerwonego wytrawnego wina
Uda natrzyj, solą, pieprzem. Zalej je sokiem i skórką z limonki. Odłóż do lodówki na noc. Następnie obsmaż uda od story skóry na rumiany kolor. Dodaj zamrożone lub świeże aronie. Wlej sok z aronii, a po 5 min wino. Duś do miękkości, ok 30-40 min. Jeżeli sos będzie zbyt cierpki, dopraw do miodem do smaku.
Kopytka
1/2 kg ugotowanych ziemniaków
jajko
sól
50 ml tłoczonego soku jabłkowego
mąka pszenna ( ok.100 - 120 g )
Ugotowane ziemniaki, przepuść przez praskę i przełóż do miski. Dodaj jajko, sól, sok.
Dosyp tyle mąki ąż ciasto będzie miało zwartą konsystencję i będzie się odklejać od rąk.
Uformuj wałeczek i za pomocą noża odkrój kopytka.
Kopyta gotuj we wrzątku do momentu aż wypłyną.