Duszone uda gęsie w soku z aronii i owoców aronii podane jabłkowymi kopytkami

duszone uda gęsie
duszone uda gęsie

2 uda gęsie

Łyżeczka kminku

2 limonki

6 łyżek miodu gryczanego

sól, pieprz

Sok z aroni

300gr mrożonych lub świeżych aroni

Szklanka czerwonego wytrawnego wina

Uda natrzyj, solą, pieprzem. Zalej je sokiem i skórką z limonki. Odłóż do lodówki na noc. Następnie obsmaż uda od story skóry na rumiany kolor. Dodaj zamrożone lub świeże aronie. Wlej sok z aronii, a po 5 min wino. Duś do miękkości, ok 30-40 min. Jeżeli sos będzie zbyt cierpki, dopraw do miodem do smaku.

Kopytka

1/2 kg ugotowanych ziemniaków

jajko

sól

50 ml tłoczonego soku jabłkowego

mąka pszenna ( ok.100 - 120 g )

Ugotowane ziemniaki, przepuść przez praskę i przełóż do miski. Dodaj jajko, sól, sok.

Dosyp tyle mąki ąż ciasto będzie miało zwartą konsystencję i będzie się odklejać od rąk.

Uformuj wałeczek i za pomocą noża odkrój kopytka.

Kopyta gotuj we wrzątku do momentu aż wypłyną.

podziel się: